Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Ripperdakazerne: dienstwoning in Haarlem

Saenredamstraat 63
2021 ZP, Haarlem (Gemeente Haarlem)
Noord Holland
Bouwjaar: 1883
Publicatie: 20010226
Rijksmonument ID: 513332
Type: Woonhuis
Bekijk wikipedia

Omschrijving van Ripperdakazerne: dienstwoning

Inleiding

Midden-oostelijk blok van een groep van vier blokken voormalige DIENSTWONINGEN, voor gehuwde militairen, gebouwd in 1883-1884 en bestaande uit twee paar blokken dwars ten opzichte van de Saenredamstraat staande woningblokken aan weerszijden van een dubbele woning evenwijdig aan deze straat, uitgevoerd in sobere eclectische trant naar ontwerp van I.J.H. Gijsberti Hodenpijl en in oorsprong behorende bij de Ripperdakazerne.

Omschrijving

Op rechthoekig grondplan gebouwd blok van vier woningen, bestaande uit parterre, verdieping en kapverdieping onder zadeldak met rode Hollandse pan. In de nok bevinden zich vier schoorstenen. Het blok bevat in de lengte tien vensterassen en in de breedte (kopgevels) twee vensterassen. Elke woning heeft een breedte van twee vensterassen. Het muurwerk is opgetrokken in rode baksteen. De gebosseerde en licht uitgemetselde hoeken zijn gemetseld in gele baksteen. Het muurwerk is verder gedecoreerd met cordonlijsten tussen parterre en kapverdieping en horizontale lijsten in de toppen van de kopgevels. Dit lijstwerk is steeds gepleisterd. Ook de decoratie van de ontlastingsbogen is gepleisterd. De overgang tussen muurwerk en kap wordt aan alle lange gevels gevormd door een houten kroonlijst. Aan de kopgevels rusten de licht overstekende dakschilden op doorgetrokken vlieringhouten. De dakschilden worden door gladde windveren beƫindigd. De vensters bevatten nog te dele houten schuiframen. De oorspronkelijk roedenverdeling van de ramen is soms nog aanwezig in de bovenlichten. De schuiframen hebben nog merendeels de oorspronkelijke negenruitsverdeling.

Waardering

Het blok voormalige dienstwoningen uit 1883-84 is samen met de vier andere blokken dienstwoningen aan de Saenredamstraat van algemeen belang uit cultuurhistorisch en architectuurhistorisch oogpunt en wegens ensemblewaarde als oorspronkelijk historisch-functioneel onderdeel van het voormalige kazernecomplex van de Ripperdakazerne.

Tags: gebouwen, woonhuizen,dienstwoning,dienstwoning,...

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar Ripperdakazerne: dienstwoning
location_on Monumenten Kaart rond Haarlem

Recensies (0)

Geen recensies gevonden. Voeg als eerste toe!

In de buurt