Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Villa Flora: koetshuis in Bussum

Lindelaan 11
1405 AH, Bussum (Gemeente Bussum)
Noord Holland
Bouwjaar: 1875
Publicatie: 20001204
Rijksmonument ID: 513229
Bekijk wikipedia

Omschrijving van Villa Flora: koetshuis

Inleiding

Voormalig KOETSHUIS, behorende tot het complex "Lindelaan 11", gebouwd in eclectische bouwtrant in het laatste kwart van de 19de eeuw. Het voormalige koetshuis is vrijstaand gesitueerd aan het einde van de oprijlaan, op de zuidwesthoek van het terrein aan de westzijde van de Lindelaan in de villawijk Het Spiegel. Het koetshuis is naderhand tot halverwege ingekort.

Omschrijving

Voormalig koetshuis, op rechthoekige plattegrond en bestaande uit twee bouwlagen en een kapverdieping. Het afgeknotte schilddak wordt bedekt met zwarte kruispannen. De gevels zijn wit gepleisterd (de westgevel is met hout afgewerkt).

De voorgevel (O) bevat in boogvelden op de begane grond rechts twee deuren en links een stolpvenster met bovenlicht, op de verdieping rechts een schuifvenster en links een stolpvenster met bovenlicht. In het dakvlak is in het midden een dakkapel geplaatst met kroonlijst en gesneden pilasters.

De rechter zijgevel (N) bevat op de begane grond twee houten deuren, op de verdieping een deur, bereikbaar via een buitentrap. In het dakvlak is rechts (oorspronkelijk in het midden) een dakkapel geplaatst met kroonlijst en gesneden pilasters.

Waardering

Het voormalige koetshuis in eclectische bouwtrant uit het laatste kwart van de 19de eeuw is van algemeen belang uit cultuur- en architectuurhistorisch oogpunt als historisch- functioneel onderdeel van het complex "Lindelaan 11" in de villawijk Het Spiegel te Bussum. Vanwege de ensemblewaarde van villa met koetshuis en koetsierswachthuisjes.

Tags: gebouwen, woonhuizen,koetshuis(l),bijgebouwen kastelen enz.,...

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar Villa Flora: koetshuis
location_on Monumenten Kaart rond Bussum

Recensies (0)

Geen recensies gevonden. Voeg als eerste toe!

In de buurt