Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Algemene Begraafplaats: Familiegrafmonument voor de familie De Roeper in Bussum

Amersfoortsestraatweg
1400 AA, Bussum (Gemeente Bussum)
Noord Holland
Bouwjaar: 1887
Publicatie: 20001204
Rijksmonument ID: 513212

Omschrijving van Algemene Begraafplaats: Familiegrafmonument voor de familie De Roeper

Inleiding

GRAFMONUMENT, opgericht tot nagedachtenis van de familie De Roeper in neoclassicistische stijl uit de tweede helft van de 19de eeuw, behorende tot het complex "Algemene Begraafplaats Amersfoortse straatweg" te Bussum. Binnen het grafhek staan aan weerszijden van het grafmonument twee berken.

Omschrijving

Het familiegraf meet 583x483x450cm en is opgebouwd uit een rechthoekig vak -afgezet met bakstenen banden met op de hoekpunten hardstenen neuten waarop de stijlen van het ijzeren grafhek staan-, een grote, rechthoekige hardstenen zerk met omlopend kwartrond profiel op een lage uitstekende plint, geheel met mos begroeid, en een hoge, rechthoekige hardstenen kolom op een geprofileerde rechthoekige sokkel, bekroond door een kroonlijst. Op de kolom staat een hardstenen schaal op rechte sokkel. Op het voorvlak van de kolom zijn axiaal en iets schuin geplaatst twee wapenschilden. Op het linkerschild een man te paard en een trompet, op het rechterschild een schaap en drie sterren. Onder deze schilden staat in verheven Latijns kapitaal de naam: "DE ROEPER"; onderaan op de kolom staat: "R.I.P.". Op de vier hoekpunten van de kolom bevinden zich gekeerde toortsen. Tussen de zerk en de kolom bevindt zich een liggende steen waarop een marmeren kussen met kwasten op de hoeken is geplaatst. Op dit kussen ligt een marmeren rouwkrans van rozen met strik. Het grafhek, 116 cm. hoog, is opgebouwd uit ronde stijlen met een spitse punt, verbonden door twee ijzeren strippen.

Waardering

Het familiegrafmonument voor de familie De Roeper is van algemeen belang wegens cultuur- en architectuurhistorische waarde als kenmerkend en gaaf bewaard gebleven voorbeeld van een neoclassicistisch grafmonument uit de tweede helft van de 19de eeuw en als beeldbepalend onderdeel van het complex "Algemene Begraafplaats Amersfoortse straatweg" te Bussum.

Tags: losse objecten, ed.,graf,begraafplaats en -onderdl,...

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar Algemene Begraafplaats: Familiegrafmonu…
location_on Monumenten Kaart rond Bussum

Recensies (0)

Geen recensies gevonden. Voeg als eerste toe!