Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Algemene Begraafplaats: Begraafplaatshek in Bussum

Amersfoortsestraatweg Hoek Brediusweg
1400 AA, Bussum (Gemeente Bussum)
Noord Holland
Bouwjaar: 1830
Publicatie: 20001204
Rijksmonument ID: 513210

Omschrijving van Algemene Begraafplaats: Begraafplaatshek

Inleiding

BEGRAAFPLAATSHEK, behorende tot het complex, "Algemene Begraafplaats Amersfoortsestraatweg" te Bussum, gelegen op een rechthoekig terrein aan de Amersfoortse straatweg hoek Brediusweg. Het entreehek staat evenwijdig aan de Amersfoortse straatweg aan de oostzijde van het terrein en dateert uit 1830, tegelijk met de stichting van de begraafplaats.

Omschrijving

Het entreehek naar de algemene begraafplaats bestaat uit twee zware vierkante bakstenen pijlers met teruggemetselde hoekpunten en rijk geprofileerde natuurstenen bekroning. Op de linker pijlerbekroning staat de naam van de stichtende gemeente: "NAARDEN", op de rechter het stichtingsjaar: "ANNO 1830" in verheven zwart gelakte Latijnse kapitalen. De twee ijzeren vleugels van het hekwerk zijn samengesteld uit rond- en platijzer. Aan de linkerzijde bevindt zich een ijzeren hekje voor voetgangers.

Waardering

Het vroeg-19de eeuwse begraafplaatshek is van algemeen belang wegens cultuur- en architectuurhistorische waarde als gaaf bewaard, historisch-functioneel onderdeel van het complex "Algemene Begraafplaats Amersfoortsestraatweg" te Bussum, gesticht in 1830 in opdracht van de gemeente Naarden.

Tags: losse objecten, ed.,begraafplaatshek,begraafplaats en -onderdl,...

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar Algemene Begraafplaats: Begraafplaatshek
location_on Monumenten Kaart rond Bussum

Recensies (0)

Geen recensies gevonden. Voeg als eerste toe!