Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Watertoren in Ootmarsum

Almelosestraat 65
7631 CD, Ootmarsum (Gemeente Dinkelland)
Overijssel
Bouwjaar: 1934
Publicatie: 19991013
Rijksmonument ID: 513204
Bekijk wikipedia

Omschrijving van Watertoren

Inleiding

De WATERTOREN van Ootmarsum is in 1934 gebouwd in opdracht van de Waterleiding Maatschappij Overijssel. Het bouwwerk meet slechts 9.05 meter in hoogte. Door de ligging op de Kuipersberg was het niet nodig de toren hoger te bouwen om voldoende druk op het leidingnet te krijgen. Hierdoor is dit de laagste watertoren van Nederland. De watertoren met betonnen vlakbodemreservoir bevindt zich aan de zuidzijde van de Almelosestraat buiten de bebouwde kern van Ootmarsum. Doordat de toren uit geometrische vormen bestaat en door materiaalgebruik en detaillering herinnert de architectuur van de toren aan de latere, meer zakelijke variant van de Amsterdamse School uit de jaren dertig van de twintigste eeuw.

Omschrijving

De watertoren heeft twee geometrische hoofdvormen. Het betonnen vlakbodemreservoir is ondergebracht in een verticaal geplaatste cilinder. Deels in de cilinder geschoven staat hier een vierkante traptoren tegenaan. De watertoren is geheel bekleed met rode machinale baksteen in staand verband. De platte daken zijn voorzien van een betonnen dakrand. De cilinder is op één meter onder de dakrand voorzien van betonnen waterspuwers en staat op een uitgemetseld basement. De trappartij wordt verlicht door drie in verhouding zeer hoge sleuven met betonnen raamdorpelsteen in de westgevel. Rechtsboven de entreegevel (N) bevindt zich een vlaggemast.

De toegang tot de traptoren wordt gevormd door een opgeklampte deur met smeedijzeren sierbeslag onder een rondboog. Rechtsboven de deur is een naamplaat aangebracht met daarop: 'Watertoren Ootmarsum ... Waterbedrijf Overijssel'. De watertoren staat op een talud dat is te beklimmen via een bakstenen trapje van vijf treden dat naar de deur leidt.

Waardering

WATERTOREN met betonnen vlakbodemreservoir van architectuurhistorisch en stedenbouwkundig belang vanwege:

- de vormgeving in een zakelijke variant van de Amsterdamse School stijl

- de zeldzaamheid van de typologie

- de ligging op de Kuipersberg in de directe omgeving van de oriënteertafel en de Israëlitische begraafplaats.

Tags: gebouwen, woonhuizen,watertoren,nutsbedrijf,boerderij, molen, bedrijf

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar Watertoren
location_on Monumenten Kaart rond Ootmarsum

Recensies (0)

Geen recensies gevonden. Voeg als eerste toe!