Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Woonhuis in Helmond

Steenweg 34
5707 CG, Helmond (Gemeente Helmond)
Noord Brabant
Bouwjaar: 1935
Publicatie: 20000410
Rijksmonument ID: 513102
Type: Woonhuis

Omschrijving van Woonhuis

Inleiding

WOONHUIS, dat in de kern dateert uit het tweede kwart van de negentiende eeuw. In 1910 en in 1935 vonden er belangrijke verbouwingen plaats, waarbij de voorgevel werd gemoderniseerd in Um 1800-stijl. Omschrijving

Het halfvrijstaande twee en een halflaagse pand heeft vijf vensterassen en bezit een afgeplat schilddak met zwarte betonpannen.

De gevel is opgetrokken uit machinale baksteen, die in subtiel reliƫf is onderverdeeld door lisenen op de hoeken, tussen de vensters en bij de centraal geplaatste paneeldeur. Deze lisenen zijn gemetseld met klezoortjes. Naast de deur staan lage baksteen blokken met hardsteen afdekplaat. Het bovenlicht is voorzien van snijwerk in de verticale stijlen en daarboven een ruitpatroon. De vierentwintigruits schuifvensters hebben rechte hardsteen dorpels. Onder de vensters is een dubbele rollaag, daar boven een enkele rollaag ter afsluiting. De borstweringen zijn aangegeven met behulp van deels uitgemetselde, deels ingemetselde baksteen laagjes. De vensters op de verdieping worden afgesloten met een variant op de hanekam. In de iets uitgemetselde kroonlijst zijn tweelichts mezzaninovensters geplaatst, de middelste travee is leeg gelaten.

De gootlijst staat op robuuste klossen. Boven de middentravee een getoogde tweelichts dakkapel met lisenen en schouders met hardsteen blokjes. Inwendig wordt het huis door een middengang doorsneden. Links een kamer en suite met eenvoudige schoorsteenmantels en stucplafonds, rechts een kleinere voorkamer met stucplafond.

Waardering

Het pand is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorische waarde als voorbeeld van de typologische ontwikkeling van het stedelijk woonhuis in de periode kort voor en na 1900. Het heeft architectuurhistorisch belang als voorbeeld van de Um 1800-stijl, met een zeer verzorgde detaillering van metselwerk en raamvormen en enkele sobere Expressionistische motieven. Het is gaaf bewaard gebleven en betrekkelijk zeldzaam.

Tags: gebouwen, woonhuizen,woonhuis,woonhuis,woningen en woningbcomplx

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar Woonhuis
location_on Monumenten Kaart rond Helmond

Recensies (0)

Geen recensies gevonden. Voeg als eerste toe!

In de buurt