Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Patronaatsgebouw in Helmond

star star star star (1)
2e Haagstraat 40
5707 VK, Helmond (Gemeente Helmond)
Noord Brabant
Bouwjaar: 1927
Architect: L. de Vries
Publicatie: 20000410
Rijksmonument ID: 513079
Type: Gebouw

Omschrijving van Patronaatsgebouw

Inleiding

Voormalig PATRONAAT, gebouwd in 1927 in opdracht van het Kerkbe- stuur O.L. Vrouwe naar ontwerp van L. de Vries in de stijl van het Zakelijk Expressionisme. Het inwendige is in 1980 verbouwd, aan diverse zijden zijn toen uitbouwen gerealiseerd. Het hoofdgebouw fungeert als wijkcentrum.

Omschrijving

De gevels van het drielaagse pand zijn opgetrokken uit baksteen, de plattegrond is rechthoekig. Het platte dak is aan de zijden afgewerkt met windveerpannen. De voorgevel bezit twee hoektraptorens waartussen op de begane grond een eenlaags deel met entree en plat dak. De traptorens hebben een smal hoog raam met betonnen waterspuwer en op de bovenste verdieping twee gekoppelde vierkante raampjes. Het entreedeel heeft in het midden een vernieuwde paneeldeur en links vier gekoppelde rechthoekige vensters. De rest van de gevel aan de rechterzijde, op de begane grond en eerste etage, gaat schuil achter de nieuwe bakstenen aanbouw. In de terugspringende twee volgende etages bevinden zich hoge gekoppelde vensters en daar boven smalle hoge vensters met kleine roeden. Deze worden van elkaar gescheiden door lisenen met betonnen console en bovenstuk. De traptorens hebben in de lange zijgevel drie hoge smalle vensters met betonnen waterspuwers en aan weerskanten een vierkant raampje. Op de begane grond zijn, met uitzondering van de traptorens die daar twee vierkante vensters hebben, grote samengestelde ramen geplaatst met bovenlichten in kleine roedenverdeling. De twee etages erboven springen iets in en de travee├źn worden geleed door baksteen pilasters. Deze eindigen afwisselend in een betonnen bovenstuk en een hoger opgetrokken bakstenen deel met siermetselwerk. Op de eerste etage zijn er per travee drie smalle hoge vensters, op de tweede trapeziumvormige ramen met een vierkant bovenlicht. Deze hebben een kleine roedenverdeling. In de linker zijgevel bevindt zich een gevelsteen met de tekst: "Eerste steen gelegd door A. van Hellenberg-Hubar kapelaan directeur 19-3-1927".

Waardering

Het voormalige patronaat is van algemeen belang. Het gebouw heeft cultuurhistorisch belang als toonbeeld van de opvattingen van de katholieke geestelijkheid over het uitdragen van hun sociale missie binnen de parochie en als voorbeeld van de typologische ontwikkeling van de patronaten binnen de parochiecentra. Het is van architectuurhistorische waarde als voorbeeld van de bijzondere verwerking van zakelijke en expressionistische motieven door de architect De Vries. Het is gaaf bewaard gebleven en als voorbeeld van de toepassing van een bijzondere ornamentiek uiterst zeldzaam.

Tags: gebouwen, woonhuizen,patronaatsgebouw,vergadering en vereniging,...

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar Patronaatsgebouw
location_on Monumenten Kaart rond Helmond

Recensies (1)
    Patronaatsgebouw Patronaatsgebouw
    2e Haagstraat 40, Helmond, Noord Brabant, NL
  • star star star star
    1
    De omschrijving van dit rijksmonument id: 513079 is niet geheel juist. Het Sint Janspatronaat is inderdaad in 1927 gebouwd, zoals op de ingemetselde "Eerste steen d.d. 19-3-1927 van kapelaan directeur A van Hellenberg Hubar"vermeld staat. MAAR, dat was niet in het huidige Patronaat gebouw. Het 1e Sint Janspatronaat, dat er heel anders uitzag, is in de nacht van 11 op 12 februari 1930 afgebrand. Daarna is het huidige, dus 2e patronaat, in 1930 gebouwd volgens het huidige ontwerp, en toen is de OUDE 1e steen van 1927 weer ingemetseld. Zie "Uit de oude doos" TROMPETTER HELMOND van 12-9-2012
In de buurt