Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Winkel-woonhuis met gevel uit 1890 in Helmond

Kerkstraat 48
5701 PM, Helmond (Gemeente Helmond)
Noord Brabant
Bouwjaar: 1890
Publicatie: 20000410
Rijksmonument ID: 513056
Type: Woonhuis

Omschrijving van Winkel-woonhuis met gevel uit 1890

Inleiding

WINKEL-WOONHUIS met gevel uit 1890, in 1926 voorzien van een etalage in Art Nouveaustijl ten behoeve van de slager F.A. Stevens.

Omschrijving

Het een bouwlaag tellende diepe huis, dat mogelijk in kern 16e of 17e eeuws kan zijn, wordt gedekt door een schilddak met zwarte en rode oudhollandse pannen. Het grenst links aan een doorgang met poort en rechts aan het buurpand. De voorgevel uit 1890 is een bakstenen, gepleisterde en gewitte, ingezwenkte lijstgevel. De begane grond heeft een grijze plint en wordt van de verdieping gescheiden door een cordonlijst, terwijl de verdieping geblokte hoekpilasters heeft. De ramen hebben hardstenen dorpels, een zesruits indeling en een geblokte hanekam boven een geschulpte sierrand, welke op de begane grond uit hout en op de etage uit zink is vervaardigd. De in 1926 aangebrachte etalage heeft een plint van bruin gevlamde, geglazuurde bakstenen met een afgeschuinde afdekking in caramelkleurige steen. De pilasters welke de etalage omlijsten bestaan uit groen-bruin geglazuurde stenen en worden bekroond door terracotta voluten die een lijst dragen uit bruine caramelkleurige en wit geglazuurde steen. De etalageruit heeft een hardstenen, welvende dorpel en houten ajourwerk, beide in Art-Nouveautrant en daarboven een zwarte glazen plaat met vergulde letters "Vleeschhouwerij". Deze plaat is gesigneerd Ant. N. Bouvy, Amsterdam FT".

Waardering

Het winkelwoonhuis is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorische waarden als representant van de ontwikkeling van de middenstand in Noord-Brabant en als voorbeeld van de typologische ontwikkeling van het winkelwoonhuis van de zestiende tot de twintigste eeuw. De winkelpui heeft architectuurhistorische waarde als laat voorbeeld van Art Nouveau. Het pand heeft belang voor de bouwgeschiedenis vanwege de gelaagdheid der afzonderlijke bouwfasen. Het heeft ensemblewaarden als onderdeel van een gaaf bewaard gedeelte van de binnenstad. Het is goed bewaard gebleven en door de gecompliceerde bouwgeschiedenis uiterst zeldzaam.

Tags: gebouwen, woonhuizen,winkelwoning,werk-woonhuis,...

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar Winkel-woonhuis met gevel uit 1890
location_on Monumenten Kaart rond Helmond

Recensies (0)

Geen recensies gevonden. Voeg als eerste toe!

In de buurt