Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Dubbel woonhuis met garages in Helmond

Aarle-Rixtelseweg 65
5707 GJ, Helmond (Gemeente Helmond)
Noord Brabant
Bouwjaar: 1921
Architect: H. Teeuwisse
Publicatie: 20000217
Rijksmonument ID: 512991
Type: Woonhuis

Omschrijving van Dubbel woonhuis met garages

Inleiding

DUBBEL WOONHUIS MET GARAGES, gebouwd in 1921 in opdracht van J.A. Carp voor zijn chauffeur en bedienden. De architect H.

Teeuwisse realiseerde het gebouw in de stijl van de Amsterdamse School, naar plannen van J. Crouwel. In vorm en stijl verwijst het naar de villa op nummer 63. Het woonhuis nummer 65 is gelegen aan de Aarle Rixtelseweg, in het buitengebied van Helmond.

Omschrijving

De dubbele woning heeft een vlinderplattegrond en tussen de woningen drie garages. Er is één bouwlaag onder, één in de kap en daar boven een zolderetage. De gevels zijn opgetrokken uit machinale baksteen. Het hoge mansardedak is voorzien van leien in maasdekking. De topgevel van nummer 65 is gesitueerd aan de weg, is voorzien van een paneeldeur en twee smalle drielichts zolderraampjes. In de topgevel is siermetselwerk. In de zijden zijn eveneens paneeldeuren aangebracht. Op de begane grond bevinden zich openslaande ramen met bovenlicht en houten kozijnen. In de kap zijn openslaande vensters aangebracht als reeksen met loden sieromlijsting. De huizen nummer 65 en 67 zijn identiek uitgevoerd. Tussen de huizen staan de garages, die de huizen met een knik met elkaar verbinden. De garages hebben een zadeldak en zijn voorzien van openslaande deuren voorzien van geometrische sierpatronen.

Waardering

Het ensemble van villa met dienstwoningen en garages is van algemeen belang. Het geheel heeft cultuurhistorische waarden als voorbeeld van de geografische en sociaal-economische ontwikkeling van Helmond als industriestad, met name het ontstaan van rijke fabrikantenvilla's in de groene omgeving van een villapark. Het is tevens van belang als voorbeeld van de typologische ontwikkeling van de fabrikantenbuitenplaats. De woningen zijn van architectuurhistorisch belang als voorbeeld van het werk van de architect Crouwel. Het geheel heeft ensemble waarden tot de groene omgeving van het villapark aan de Aarle-Rixtelseweg. Het geheel is gaaf bewaard gebleven en als compleet voorbeeld van een dergelijk ensemble uiterst zeldzaam.

Tags: gebouwen, woonhuizen,woonhuis,woonhuis,woningen en woningbcomplx

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar Dubbel woonhuis met garages
location_on Monumenten Kaart rond Helmond

Recensies (0)

Geen recensies gevonden. Voeg als eerste toe!

In de buurt