Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Voormalige vliegtuighangar in Uden

Zeelandsedijk (Bij)
5400 AA, Uden (Gemeente Uden)
Noord Brabant
Bouwjaar: 1942-1945
Publicatie: 20011009
Rijksmonument ID: 512985

Omschrijving van Voormalige vliegtuighangar

Inleiding

Voormalige 'boerderijhangar', betonskelet uit de periode 1942-1945, in het open veld geplaatst, nabij de ingang van de vliegbasis Volkel, en restant van een voormalige VLIEGTUIGHANGAR.

Omschrijving

Het skelet is door de Duitse bezetter uit gewapend beton opgetrokken als hangar voor vliegtuigen op de thans nog bestaande vliegbasis Volkel. Dergelijke hangars waren als boerderij gecamoufleerd, maar deze omkleding is geheel verwijderd. De twee zware horizontale liggers rusten op vier zich naar boven en beneden verjongende stijlen, waarmee ze door een afschuining aan de onderzijde verbonden zijn. Materiaalbesparing is bereikt door een plaatselijke verdunning van deze overgangen. Het geheel toont de sporen van de bekisting en wordt afgedekt door iets overkragende platen.

Waardering

De voormalige vliegtuighangar is van algemeen belang. Het bouwwerk heeft cultuurhistorische waarde vanwege de herinnering aan de Duitse bezetting tijdens de Tweede Wereldoorlog, het is een herinnering aan de wording van het militaire vliegveld Volkel en is tevens van belang voor de typologische ontwikkeling van de vliegtuighangar. Het heeft architectuurhistorische waarde als voorbeeld van camouflage-architectuur en als ijkpunt in de technische ontwikkeling van de toepassing van gewapend beton voor militaire doeleinden. Het is in zijn staat van verval desalniettemin een gaaf voorbeeld van de geleidelijke ondergang, deels door mensenhand, van een dergelijk relict. Het geheel is zeldzaam als voorbeeld van Duitse militaire betontechniek.

Tags: openbare gebouwen,vliegtuighangar,militaire opslagplaats,...

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar Voormalige vliegtuighangar
location_on Monumenten Kaart rond Uden

Recensies (0)

Geen recensies gevonden. Voeg als eerste toe!

In de buurt