Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Vrijstaande stadsvilla in Heerlen

Akerstraat 90
6411 HD, Heerlen (Gemeente Heerlen)
Limburg
Bouwjaar: 1904
Publicatie: 19990720
Rijksmonument ID: 512767
Type: Woonhuis

Omschrijving van Vrijstaande stadsvilla

Inleiding

Vrijstaande STADSVILLA. Het pand werd gebouwd in 1904. De toegepaste bouwstijl is traditionalistisch met elementen Eclecticisme.

Omschrijving

Vrijstaande STADSVILLA op L-vormige plattegrond in twee bouwlagen plus souterrain en dakverdieping. Het pand wordt afgedekt met een gebroken schilddak gedekt met leien in schubdekking en mulden pannen. Achthoekig torentje aan rechterzijgevel gedekt met leien en bekroond met lantaarn. Geprofileerde dakgoot op houten klossen.

Het toegepaste bouwmateriaal is baksteen met metselwerk in kruisverband. Gevels met natuurstenen speklagen en dorpels. Vensters en deuren deels met natuurstenen aanzetstenen.

Rechthoekige, segment- en rondboogvormige vensters. Houten deuren en kozijnen. Bovenlichten met glas-in-lood. Vulstukken met decoratief metselwerk.

Asymmetrische indeling FRONTGEVEL. Rechterdeel frontgevel vooruitspringend en uitlopend in een topgevelachtige dakkapel met zadeldakje. In eerste bouwlaag vooruitspringend geveldeel een driedelig rechthoekig venster, in de tweede bouwlaag twee smalle rechthoekige vensters. Onder de dakrand boogfriezen.

In het rechterdeel van het terugliggende frontgeveldeel de entree in een portaal met rondboog en met toegangstrap. Op dit portaal een balkon met gietijzeren leuning. Onder de dakrand boogfriezen. Voor het linkerdeel van het terugliggende frontgeveldeel een bordes met balustrade met vierkante kolommen.

Rechterdeel RECHTERZIJGEVEL vooruitspringend met in de oksel van dit geveldeel en het terugliggende geveldeel een achthoekig torentje met drie bouwlagen. In de frontgevel eerste bouwlaag een deur met toegangstrap.

Erfscheiding bestaande uit bakstenen muurtje met enkele bakstenen kolommen. Tussen de kolommen een smeedijzeren hekwerk.

Het interieur is grotendeels in tact hetgeen onder meer blijkt uit de structuur van vertrekken, gangen en overige ruimten.

Waardering

De stadsvilla aan de Akerstraat bezit architectuurhistorische waarde wegens de hoogwaardige esthetische kwaliteiten van het ontwerp, het bijzondere materiaalgebruik en de ornamentiek.

De villa bezit ensemblewaarde als essentieel onderdeel van de bebouwing aan de Akerstraat die als geheel van belang is voor de ontwikkeling en het aanzien van dit deel van Heerlen.

De stadsvilla is tenslotte van algemeen belang wegens de architectonische gaafheid van exterieur en de architectuurhistorische zeldzaamheid.

Tags: gebouwen, woonhuizen,woonhuis,woonhuis,woningen en woningbcomplx

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar Vrijstaande stadsvilla
location_on Monumenten Kaart rond Heerlen

Recensies (0)

Geen recensies gevonden. Voeg als eerste toe!

In de buurt