Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Houten woningblok, omstreeks 1865 gebouwd en onderdeel van een complex van twee woningblokken aan de voet van de kerkbuurt in Marken

Kerkbuurt 168
1156 BR, Marken (Gemeente Waterland)
Noord Holland
Bouwjaar: 1865
Publicatie: 20001227
Rijksmonument ID: 512661
Type: Woonhuis

Omschrijving van Houten woningblok, omstreeks 1865 gebouwd en onderdeel van een complex van twee woningblokken aan de voet van de kerkbuurt

Inleiding

Houten WONINGBLOK, omstreeks 1865 gebouwd en onderdeel van een complex van twee woningblokken aan de voet van de Kerkbuurt.

De woningen werden opgevijzeld bij de vervanging van de palen (rond 1900) door een gemetselde onderbouw en staan derhalve hoger dan Kerkbuurt 171-173. Het opvijzelen gebeurde om de wateroverlast op de woonlaag tegen te gaan.

Beschrijving

Woningblok op rechthoekig grondplan, bestaande uit een circa twee meter hoge onderbouw in (deels) bepleisterde baksteen, met daarop een houtskeletbouw van één bouwlaag met zadeldak. De dakschilden zijn belegd met zwarte oud-Hollandse pannen en voorzien van houten goten op gesneden consoles. Aan beide kopgevels heeft het dak windveren en een makelaar. De wanden zijn merendeels gerabat. De nummers 168 en 169 hebben een gepotdekselde voorgevel (N). De kopgevels (168; 170) zijn voorzien van verticaal beschot, dat in de overkragende geveltoppen van een smaller formaat is. De drie woningen bevatten overwegend negenruits schuifvensters, de geveltoppen twee-, vier- of zesruits vensters. De meeste vensters bevinden zich aan de zuidzijde. De noordzijde bevat de drie voordeuren met drieruits bovenlicht. Naast elke deur bevond zich in oorsprong waarschijnlijk één venster (zoals nu nog bij 168). De voordeuren worden bereikt via een houten trappartij met eenvoudig bordes en leuning (de zogenaamde "beun").

Waardering

Het in streek-eigen trant gebouwde houten woningblok uit de tweede helft van de negentiende eeuw is van algemeen belang uit cultuur- en architectuurhistorisch oogpunt, en heeft tevens ensemblewaarde als onderdeel van het complex van twee houten woningblokken aan de voet van de Kerkbuurt.

Tags: gebouwen, woonhuizen,woonhuis,woonhuis,woningen en woningbcomplx

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar Houten woningblok, omstreeks 1865 gebou…
location_on Monumenten Kaart rond Marken

Recensies (0)

Geen recensies gevonden. Voeg als eerste toe!