Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Pastorie in Eastermar

Torenlaan 1
9261 VZ, Eastermar (Gemeente Tytsjerksteradiel)
Friesland
Bouwjaar: 1875
Architect: D.D. Duursma Duursma 1875 D.D. Duursma
Publicatie: 19990914
Rijksmonument ID: 512554
Type: Kerk
Bekijk wikipedia

Omschrijving van Pastorie

Omschrijving

De PASTORIE bij de Nederlands Hervormde kerk is een in Eclectische stijl gebouwd blokhuis uit 1875. Het door architect D.D. Duursma ontworpen pand is symmetrisch van opzet. Met uitzondering van de geheel gepleisterde achtergevel zijn de gevels opgetrokken in bruine bakstenen op uitgemetseld trasraam, onder een afgeknot schilddak, gedekt met zwarte platte Friese pannen; gepleisterd attiek met verdiepte rechthoekige vlakken.

Zowel voor- als achtergevel hebben gepleisterde, vijfkantige hoekpilasters, waarop een vaas van stuc staat. De pilasters worden herhaald bij de centrale ingangspartij. Deze bestaat uit een hoog opgaande gevel waarin een omlijste vernieuwde deur met bovenlicht; daarboven een kajuit met een drielichtsvenster; Frans balkon met een decoratief gietijzeren hek. Attiek op de kajuit met kuifwerk en twee vazen. Twee gevelstenen aan weerszijden van de entree met de tekst: "De eerste steen aan deze pastorie is gelegd door Rijpke Tjerks Atsma Jr: den 23 Junij 1875, D.D. Duursma, architect en J. Pijkstra, aannemer", en: "Deze pastorie is gesticht onder het beheer der kerkvoogden Tjerk Rijpkes Atsma, Dirk Gjalts Reitsma, Binne Roelofs Reeling, Predikant van Alhier, Willem Frederik Bluggel." Aan weerszijden van de ingang getoogde H-vensters met gepleisterde omlijsting die is verbreed rond de bovenlichten; een gepleisterde cordonlijst verbindt de houten onderdorpels met elkaar. Midden in de achtergevel een dubbele houten deur met gerond bovenlicht en een gepleisterde kajuit erboven; pilasters, attiek en vazen als bij de kajuit aan de voorzijde. Vernieuwde raam- en deurindeling in de rest van de achtergevel wijzigingen.

Van het INTERIEUR zijn vermeldenswaard de deels intact zijnde gestucte plafonds en het ronde bovenlicht op de verdieping.

De indeling van de PLATTEGROND heeft nauwelijks wijzigingen ondergaan.

Waardering

De pastorie is van algemeen cultuur- en architectuurhistorisch belang:

- als essentieel ruimtelijk en functioneel onderdeel van het complex met de kerk en het verenigingsgebouw;

- vanwege zijn zorgvuldige en rijke detaillering in Eclectische stijl;

- als onderdeel van het oeuvre van de architect;

- vanwege de redelijke mate van gaafheid van exterieur;

- vanwege de beeldbepalende ligging, met deels omgrachte tuin, tegenover de kerk.

Tags: kerkelijke gebouwen,pastorie(f),kerkelijke dienstwoning,...

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar Pastorie
location_on Monumenten Kaart rond Eastermar

Recensies (0)

Geen recensies gevonden. Voeg als eerste toe!

In de buurt