Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Peilschaalhuisje in Lopik

Lekdijk West 36
3411 MV, Lopik (Gemeente Lopik)
Utrecht
Bouwjaar: 1896
Publicatie: 20000314
Rijksmonument ID: 512140

Omschrijving van Peilschaalhuisje

Inleiding

In 1896 werden aan de Lekdijk peilschaalhuisjes gebouwd, bestemd om bij hoog water de waterstanden te meten zonder last te hebben van golfslag. Dit PEILSCHAALHUISJE is opgetrokken aan de rivierzijde van de dijk. Een identiek exemplaar staat bij Lekdijk oost 12.


Omschrijving

Het tegen de Lekdijk, aan de rivierzijde aangebouwde PEILSCHAALHUISJE bestaat uit een op een rechthoekige plattegrond opgetrokken schachtvormig bouwwerk, dat uit de dijk steekt. De korte zijde aan de rivier is voorzien van muurankers. Het uit grauwe baksteen opgetrokken huisje is overkapt met een later aangebracht houten schilddak met roeven. Hierin bevindt zich een luik om de meting te verrichten. Het inwendige bevat de peilschaal. Aan de rivierzijde bevindt zich, lager tegen de dijk, de waterinlaat, gemarkeerd door een stenen wandje.


Waardering

Het gebouwtje is van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische waarde als vrij zeldzaam voorbeeld van een peilschaalhuisje uit het eind van de 19de eeuw, dat een typisch relict is van de waterbeheersing in Nederland. Het object heeft ensemblewaarde door de ligging aan de Lekdijk in combinatie met de dijkbewakingspalen en magazijnen.

Tags: weg- en waterwerken,peilschaal,waterweg, werf en haven,...

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar Peilschaalhuisje
location_on Monumenten Kaart rond Lopik

Recensies (0)

Geen recensies gevonden. Voeg als eerste toe!

In de buurt