Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Gemaal in Lopik

Lopikerweg West 104
3411 AT, Lopik (Gemeente Lopik)
Utrecht
Bouwjaar: 1934
Architect: ingenieursbureau Van Hasselt & De Kooning
Publicatie: 20000314
Rijksmonument ID: 512139

Omschrijving van Gemaal

Inleiding

Het GEMAAL in de polder Noord Zevender bij Cabauw is in 1934 gebouwd op de plaats van een wipwatermolen in opdracht van het waterschap Lopik, Lopikerkapel en Zevenhoven. Het ontwerp, met kenmerken van de nieuwe zakelijkheid, werd geleverd door ingenieursbureau Van Hasselt & De Kooning. In 1943 verving een electromotor de bestaande dieselmotor. Het gemaal ligt aan de Eerste Wetering op enige afstand van de wipwatermolen van Cabauw, die oorspronkelijk deel uitmaakt van een molengang.

Omschrijving

Het midden in de Noord Zevender polder, aan de Eerste Wetering gelegen gemaal telt één bouwlaag op een rechthoekige plattegrond onder een steil zadeldak, gedekt met rode verbeterde Hollandse pannen. Tegen de noordgevel is een L-vormige aanbouw gezet onder plat dak. De smalle rechthoekige vensters hebben stalen kozijnen en roedenverdeling. De westgevel is een asymmetrisch opgezette puntgevel met links een lager doorlopend dakvlak. Eronder bevindt zich een houten deelbare deur. Rechts bevinden zich in de gevel twee vensters. De zuidgevel bevat links een deelbare deur. De topgevel is betimmerd met verticale houten delen en voorzien van een smal drieruits venster. De oostelijke langsgevel heeft drie vensters. Rechts is een grote rechthoekige schoorsteen geplaatst, die doorloopt tot nokhoogte. De aanbouw herbergt een toilet en bergruimte en is toegankelijk via een houten deur. Het grootste deel van de aanbouw is de machineruimte, die aan deze zijde toegankelijk is door een stalen toegangsdeur. In de topgevel is een venster gezet dat gelijk is aan die in de zuidgevel. Aan de westzijde bevindt zich voor het gebouw de inlaat met betonnen zijwanden, een bakstenen opbouw en een stalen schuif met hefmechanisme.

Waardering

Het gemaal is van algemeen belang vanwege de cultuur- en architectuurhistorische waarde als gaaf voorbeeld van een in oorsprong als dieselgemaal gebouwd waterstaatkundig object uit de jaren '30 van de 20ste eeuw met invloeden van de nieuwe zakelijkheid. Waterstaatkundig is het van belang vanwege de ruimtelijk en functionele relatie met de voormalige molengang, waarvan de tweede molen nog resteert, alsmede vanwege de beeldbepalende ligging in de onverstoorde polder Noord Zevender.

Tags: weg- en waterwerken,gemaal,gemaal,boerderij, molen, bedrijf

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar Gemaal
location_on Monumenten Kaart rond Lopik

Recensies (0)

Geen recensies gevonden. Voeg als eerste toe!

In de buurt