Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Jachtopzienerswoning in Oldenzaal

Haerstraat 143
7573 PA, Oldenzaal (Gemeente Oldenzaal)
Overijssel
Bouwjaar: 1893
Architect: Karel Muller
Publicatie: 19990616
Rijksmonument ID: 512032
Type: Woonhuis

Omschrijving van Jachtopzienerswoning

Inleiding

JACHTOPZIENERSWONING, gelegen in de landschappelijke tuin van het voormalige (door L. Springer ontworpen) landgoed Kalheupink. De jachtopzienerswoning ligt aan de oostrand van het park en is naar ontwerp van Karel Muller in 1893 in Chaletstijl gebouwd.

Omschrijving

Eén bouwlaag tellende JACHTOPZIENERSWONING met een rechthoekige plattegrond. De gevels bestaan uit met rode baksteen ingevuld vakwerk. De haaks op elkaar geplaatste zadeldaken zijn met grijze romaanse pannen gedekt, aan de oost- en de zuidzijde zijn de dakschilden geknikt en verlengd. Het pand heeft aan de noord- en oostzijde een dakkapel onder een steekkapje. De vierruits vensters hebben een achtruits bovenlicht en zijn met luiken behangen. De noordelijke gevel heeft een entree in de hoog opgaande linker travee met beschoten geveltop. Links naast de entree een dubbel venster met daarboven een kleiner venster. De rechter travee heeft een driezijdige erker met vensters.

De westelijke gevel loopt hoog op en heeft aan één zijde een verlengd dakschild. In deze gevel is een entree, een venster op de parterre en een venster op de verdieping onder het gevelbeschot geplaatst. De achtergevel bestaat uit twee traveeën waarvan de rechter hoger is. Dit geveldeel is voorzien van een entree, een klein venster en een venster onder het gevelbeschot. Het linker deel van de gevel heeft een dubbel tweeruits venster met luiken.

De oostelijke gevel heeft een veranda met een houten balustrade onder een doorlopend dakschild dat steunt op houten standvinken. Achter de veranda zijn twee vensters en een dubbele glazen deur geplaatst.

Waardering

Jachtopzienerswoning van algemeen cultuur-, architectuurhistorisch en stedebouwkundig belang:

- vanwege de voor het oeuvre van Karel Muller kenmerkende chaletstijl

- als gaaf exemplaar uit het oeuvre van Karel Muller

- vanwege de markante situering op het landgoed.

Tags: gebouwen, woonhuizen,opzichterswoning,dienstwoning,...

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar Jachtopzienerswoning
location_on Monumenten Kaart rond Oldenzaal

Recensies (0)

Geen recensies gevonden. Voeg als eerste toe!