Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Grafmonument opgericht door opgericht door de families Van Limburg Stirum in Noordwijk

Oude Zeeweg 32
2202 CG, Noordwijk (Gemeente Noordwijk)
Zuid Holland
Bouwjaar: 1829
Publicatie: 19991013
Rijksmonument ID: 511984

Omschrijving van Grafmonument opgericht door opgericht door de families Van Limburg Stirum

Inleiding

Neo-Classicistisch GRAFMONUMENT, in 1829 opgericht door de families Van Limburg Stirum, Von Wulcknitz en Van Borselen.

Hier is onder meer Leopold, Graaf van Limburg Stirum, in 1840 bijgezet. Omdat het monument een centrale plaats inneemt op het oudste gedeelte van de begraafplaats is het zeer wel mogelijk dat de architect S. van der Paauw hiervoor het ontwerp leverde.

Omschrijving

Het grafmonument bestaat uit een grafkelder, afgedekt door een zware hardstenen grafzerk met in reliëf drie familiewapens, en een natuurstenen sarcofaag. Het monument bevindt zich binnen een afrastering van natuurstenen paaltjes met smeedijzeren ketting. De hardstenen sarcofaag staat op een basement en is op de hoeken voorzien van granieten/zandstenen zuiltjes. Het monument wordt bekroond door een zandstenen vaas. Op marmeren platen aan vier zijden staan de volgende teksten: zuid: `Grafmonument van Leopold, Graaf van Limburg Stirum, lid van het driemanschap, Ao 1813.' west en oost: `Geboren 12 maart Anno 1758.' `Overleden 25 juni 1840.'noord: `Zijne kleinkinderen Graaf van Limburg Stirum van Warmond. F.A.G. Graaf van Limburg Stirum van Noordwijk Anno 1885.

Waardering

Het uit 1829 daterende grafmonument is van algemeen belang wegens cultuur- en architectuurhistorische waarde als gedenkteken van Leopold, Graaf van Limburg Stirum, een belangrijk staatsman in de Vaderlandse Geschiedenis, alsook Neoclassicistische vormgeving en de gaafheid in hoofdvorm, materiaalgebruik en detaillering.

Tevens heeft het grafmonument ensemblewaarde vanwege de centrale situering op de begraafplaats en de ruimtelijke en functionele samenhang met de overige onderdelen van het begraafplaatscomplex van Noordwijk.

Tags: losse objecten, ed.,grafmonument,begraafplaats en -onderdl,...

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar Grafmonument opgericht door opgericht d…
location_on Monumenten Kaart rond Noordwijk

Recensies (0)

Geen recensies gevonden. Voeg als eerste toe!

In de buurt