Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Werk aan de Waalse Wetering in Tull En T Waal

star star star star (1)
Waalseweg 22
3999 NS, Tull En T Waal (Gemeente Houten)
Utrecht
Bouwjaar: 1875-1878
Publicatie: 19990713
Rijksmonument ID: 511652
Bekijk wikipedia

Omschrijving van Werk aan de Waalse Wetering

Omschrijving complexonderdeel 1

Door GRACHT omgeven AARDWERK uit 1875-1878 heeft een nagenoeg rechthoekige grondvorm, waarvan de noordoost- en zuidoosthoeken afgerond zijn. De toegang tot het fort bevindt zich aan de westzijde, waar een platte brug met houten vloerdelen licht het eigenlijke fort verbindt met het buitenfort waar de fortwachterswoning ligt. De begrenzings van het buitenfort wordt gemarkeerd door een drietal hardstenen markeringspalen.

Waardering

Het aardwerk is van algemeen belang vanwege de cultuur- en architectuurhistorische waarde als voorbeeld van een omgracht, gesloten aardwerk met buitenfort uit de tweede helft van de 19de eeuw, dat deel uitmaakt van de ontwikkeling van de krijgskunde in Nederland, in het bijzonder als onderdeel van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Het heeft ensemblewaarde door de ruimtelijke en functionele relatie met de overige complexonderdelen.

\

Tags: verdedigingswerken,aardwerk,omwalling,verdedigingsw., milit.geb

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar Werk aan de Waalse Wetering
location_on Monumenten Kaart rond Tull En T Waal

Recensies (1)
    Werk aan de Waalse Wetering Werk aan de Waalse Wetering
    Waalseweg 22, Tull En T Waal, Utrecht, NL
  • star star star star
    3
    Vraag, Waalseweg 22. heeft een stenenhuis en een houten huis in de achtertuin. Is het houten huis een ook een fortwachters huis geweest ? De omschrijving maakt mij in de war.Het is voor mij belangrijk omdat een overgrootvader van mij Dirk van Steenbergen daar fort wachter is geweest,en ik met mijn voorouders bezig ben. Bij voorbaat mijn dank.
In de buurt