Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Fort Vechten, reduit in Vechten

Fort Vechten
Op Het Fort (Bij)
3980 CA, Vechten (Gemeente Bunnik)
Utrecht
Bouwjaar: 1869-1870
Publicatie: 19990903
Rijksmonument ID: 511591

Omschrijving van Fort Vechten, reduit

Omschrijving complexonderdeel 18

Een binnen het fort gelegen REDUIT, dat oorspronkelijk door een gracht omgeven werd, maar thans grotendeels is dichtgegroeid. Het reduit heeft een vijfhoekige grondvorm, met op elke hoek een halfronde uitbouw of rondeel. De muren zijn in baksteen opgebouwd en voorzien van schietgaten.

De hoofdtoegang tot het reduit bevindt zich aan de noordwestzijde. Een ijzeren brug met houten vloerdelen over de aan deze zijde nog bestaande gracht, geeft toegang tot een getoogde, niet oorspronkelijke deur die verdiept in de gevel is gezet. Aan weerszijden zijn pilasters met natuurstenen kapiteel gemetseld. Het dak van het reduit is bedekt met aarde, waarop een dubbele geschutskoepel is gezet.

Het reduit telt op de begane grond 37 ruimten in de omgang, die elk drie schietgaten hebben.

Op de hoofdas achter de ingang bevindt zich een gang met traphal, waarin een gietijzeren trap in neogotische stijl, die leidt naar de dubbele geschutskoepel op het aarden dak. De trap wordt ondersteund door zeshoekige, gietijzeren pijlers De zeshoekige stijlen van de trapleuning zijn verbonden met driepassen. In de hoek onder de trap bevindt zich een uit de bouwtijd stammend privaat en washok met halfronde spoelbak.

In de top van de geschutskoepel bevindt zich een ijzeren differentiaaltakel, waaraan de kanonnen naar boven werden getild. De gevel van de geschutskoepel is in baksteen opgetrokken en heeft een in het midden gelegen getoogde uitgang met aan weerszijden een rondboogvormige geschutskoepel. Het dak van de geschutskoepel is met aarde gedekt.

Waardering

Van algemene architectuurhistorische waarde als zeldzaam voorbeeld van een reduit met gietijzeren trap, alsmede van cultuurhistorische waarde als onderdeel van de negentiende eeuwse krijgskunde, tevens van ensemblewaarde als onderdeel van het fort.

Tags: verdedigingswerken,reduit,fort, vesting en -onderdl,...

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar Fort Vechten, reduit
location_on Monumenten Kaart rond Vechten

Recensies (0)

Geen recensies gevonden. Voeg als eerste toe!

In de buurt