Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Rooms-katholieke school in Hengelo

Oude Postweg 55
7557 DA, Hengelo (Gemeente Hengelo)
Overijssel
Bouwjaar: 1928-1929
Architect: W. te Riele
Publicatie: 19990317
Rijksmonument ID: 511472
Type: Gebouw

Omschrijving van Rooms-katholieke school

Inleiding

Rooms-katholieke SCHOOL met een jongens- en een meisjesvleugel. Tussen beide delen bevindt zich de gymnastiekzaal. In 1928 door de architect W. te Riele ontworpen in de trant van de Delftse School. De voorgevel (Z) staat parallel aan de Oude Postweg. Tegenwoordig is het een multi-functioneel gebouw.

De achterzijde van het pand heeft een kleine na-oorlogse aanbouw, die buiten de bescherming valt.

Omschrijving

Samengesteld pand van twee bouwmassa's met een terugliggend tussenlid opgetrokken in gele baksteen. De twee vleugels en het tussenlid zijn geplaatst onder zadeldaken gedekt met Hollandse pannen. Boven het midden van het tussenlid is en dakkapel onder een lessenaardak geplaatst. De twee hoofdmassa's zijn vrijwel identiek gespiegeld uitgevoerd en bestaan uit vier traveeën waarvan de eerste naast het tussenlid de entree herbergt. Deze bestaat uit een dubbele deur in portiek met lisenen eindigend in sierstenen met reliëf onder een hanekam en een hardstenen afdekplaat. De toegang heeft een granieten bordes met treden. De twaalfruits schuifvensters met kleine vaste ramen in de onderzijde zijn in vier groepen van drie over de voorgevels verdeeld. De vensters zijn voorzien van doorlopende stenen onderdorpels. In het tussendeel grote meerruits vensters. De vrijwel blinde kopgevels zijn aan de bovenzijde uitgevoerd als trapgevel. In het metselwerk van de gevels lisenen gedekt met afzaten en spaarvelden met afzaten. In de geveltop siermetselwerk in ruitverband boven een segmentboogvenster met aan weerszijden smalle gevelopeningen.

Aan de achtergevel zijn dwars op het bouwvolume twee lagere aanbouwen geplaatst onder zadeldaken. De kopse topgevels hiervan worden beëindigd door hoeklisenen waartussen twee horizontale vensterstroken van vijf en drie vierruits vensters. De indeling van de school en de detaillering van het interieur is nog grotendeels oorspronkelijk.

Waardering

Schoolgebouw van architectuurhistorisch en stedenbouwkundig belang vanwege:

- het fraai gedetailleerde, gave exterieur met kenmerken van de Delftse school

- de beeldbepalende kwaliteiten

Tags: openbare gebouwen,schoolgebouw,onderwijs en wetenschap,...

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar Rooms-katholieke school
location_on Monumenten Kaart rond Hengelo

Recensies (0)

Geen recensies gevonden. Voeg als eerste toe!

In de buurt