Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Hotel "'t Lansink" in Hengelo

't Lansink
C.T. Storkstraat 18
7553 AR, Hengelo (Gemeente Hengelo)
Overijssel
Bouwjaar: 1918-1923
Publicatie: 19990317
Rijksmonument ID: 511421
Type: Gebouw

Omschrijving van Hotel "'t Lansink"

Omschrijving

Het samengestelde bouwvolume van het HOTEL is over twee bouwlagen in rode baksteen opgetrokken onder een samengesteld schilddak met antracietgrijze Hollandse pannen. Het schilddak is voorzien van een ver overstekende gootlijst op klampen en dakkapellen met zesruits vensters in verschillende samenstelling. De gevels zijn geleed door combinaties van achtruits kozijnen met en zonder vierruits bovenlichten.

Tegen de zuidgevel van het hotel staat een torentje van drie bouwlagen onder een steil tentdak met leien. Op het tentdak staat een met koper gedekte dakruiter, met aan alle zijden wijzerplaten en galmborden. De toegang tot het hotel is in de oostgevel van de toren geplaatst onder een lessenaardakje met leien. De deur wordt bereikt via een gemetselde trap en een bordes in de hoek van de toren en het verbindingslid tussen hotel en kleuterschool. De smeedijzeren trapleuning is geplaatst op een gemetseld muurtje met een zandstenen dekplaat.

De zuidwest-hoek van het hotel wordt benadrukt door een terugwijkend bouwvolume met daarvoor een verhoogd terras. Om het verhoogde terras is een muurtje gemetseld dat aan de C.T. Storkstraat (Z) aansluit op de gevel van de toren en aan het C.T. Storkplein (W) op de gevel van het hotel. De trap naar het terras bevindt zich aan het plein. De gootlijst op klampen tussen de begane grond en verdieping van het terugliggende deel herinnert aan de tijd dat het hotel één bouwlaag hoog was. Aan de achterzijde (N) bevinden zich platte aanbouwen over één en twee bouwlagen.

In het hotel zijn onder meer nog enkele oorspronkelijke lambrizeringen, een pantry en trapleuning bewaard gebleven. In het torentje staat het oorspronkelijke uurwerk.

Waardering

Hotel 't Lansink is van cultuur-, architectuurhistorisch en stedebouwkundig belang vanwege:

- de oorspronkelijke functie binnen tuindorp 't Lansink

- de door Engelse voorbeelden geïnspireerde bouwstijl

- de plaats die 't Lansink inneemt in het oeuvre van architect Karel Muller

- de beeldbepalende ligging aan het C.T. Storkplein en de C.T. Storkstraat

- de gaafheid van het exterieur

Tags: horeca-instellingen,hotel,horeca,sport,recreatie, horeca ed

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar Hotel "'t Lansink"
location_on Monumenten Kaart rond Hengelo

Recensies (0)

Geen recensies gevonden. Voeg als eerste toe!

In de buurt