Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Voormalige dienstwoning in Noordbeemster

Noorddijk 22
1463 PJ, Noordbeemster (Gemeente Beemster)
Noord Holland
Bouwjaar: 1850
Publicatie: 19981117
Rijksmonument ID: 511353
Type: Woonhuis

Omschrijving van Voormalige dienstwoning

Inleiding

Voormalige DIENSTWONING bij het polderhuis van de Beemsterpolder, gesitueerd tussen het aangebouwde polderhuis ter linkerzijde en de aangebouwde schuur ter rechterzijde. Gezien de twee paneeldeuren aan de voorzijde is er in oorsprong mogelijk sprake van een dubbele dienstwoning. De, in ambachtelijk-traditionele bouwtrant uitgevoerde, 19de-eeuwse dienstwoning staat met de noklijn evenwijdig aan de dijk.

Omschrijving

Op langgerekt rechthoekig grondplan gebouwde dienstwoning, bestaande uit één bouwlaag onder zadeldak met zwarte pan. Het muurwerk is opgetrokken in rode baksteen.

De voorgevel telt negen vensterassen, waarvan zes assen zesruits schuifvensters bevatten. Twee assen hebben een paneeldeur met gedeeld bovenlicht en de meest rechtse as (nabij de schuur) heeft een breed driedelig kozijn met dubbele paneeldeur geflankeerd door een smal verticaal venster. De gevel wordt afgesloten door een hoofdgestel met tandlijst onder de kroonlijst. De beide zijgevels zijn blind. De merendeels gesloten achtergevel heeft vijf onregelmatig geplaatste vensters, merendeels van ongelijke vorm en grootte. De achtergevel heeft een eenvoudige gootlijst, het dakschild hierboven heeft een kleine kapel.

Waardering

De 19de-eeuwse dienstwoning is van algemeen belang wegens architectuur- en cultuurhistorische waarde als historisch-functioneel onderdeel van het polderhuiscomplex.

Tags: gebouwen, woonhuizen,dienstwoning,dienstwoning,...

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar Voormalige dienstwoning
location_on Monumenten Kaart rond Noordbeemster

Recensies (0)

Geen recensies gevonden. Voeg als eerste toe!