Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Prieel in Westbeemster

Jisperweg 56
1464 NG, Westbeemster (Gemeente Beemster)
Noord Holland
Bouwjaar: 1875-1899
Publicatie: 19981117
Rijksmonument ID: 511344

Omschrijving van Prieel

Inleiding

PRIEEL, daterend uit het einde van de 19de eeuw, gelegen in de voortuin van de pastorie. Het prieel is gesitueerd vóór de aansluiting van de pastorie en de kerk, dus in de noordwesthoek van de voortuin.

Omschrijving

Houten prieel opgetrokken op rechthoekig grondplan en bestaande uit een constructie van houten stijl- en regelwerk dat een zadeldak draagt met bitumineuze dakbedekking (oorsprong lei). Het zadeldak heeft houten chalet-achtige overstekken met nok- en hoekmakelaars. Het stijl- en regelwerk is aan drie zijden (de korte zijden en één lange zijde) betimmerd met latten, geplaatst onder een hoek van 45 graden. De lange voorzijde van het prieel is vrijwel geheel open en heeft een omlijsting van opengewerkt houtwerk.

Waardering

Het laat-19de-eeuwse prieel is van algemeen belang wegens cultuur- en architectuurhistorische waarde als toegevoegd onderdeel van het St Jan de Doper-complex en is van typologisch belang als gaaf bewaard gebleven voorbeeld van een in chalet-achtige trant gebouwd prieel uit het vierde kwart van de 19de eeuw.

Tags: losse objecten, ed.,priëel,tuin, park en plantsoen,...

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar Prieel
location_on Monumenten Kaart rond Westbeemster

Recensies (0)

Geen recensies gevonden. Voeg als eerste toe!