Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

O.L.V. van Lourdes School in Westbeemster

Jisperweg 52
1464 NG, Westbeemster (Gemeente Beemster)
Noord Holland
Bouwjaar: 1910
Architect: Simon Bernardus van Sante
Publicatie: 19981117
Rijksmonument ID: 511339
Type: Kerk

Omschrijving van O.L.V. van Lourdes School

Omschrijving

Op L-vormig grondplan opgetrokken KLOOSTER met SCHOOL, waarvan de korte poot van de L het voormalige klooster bevat en de lange poot de school. Het bouwvolume bevat twee bouwlagen onder samengestelde kap met rode tuiles du Nord. Boven het klooster - met voormalige kapel op de verdieping - bevindt zich een dakruiter met houten klokkestoel. De dakruiter heeft een achthoekige spits met lei in Maasdekking. Het muurwerk met uitgemetselde plint is gepleisterd. Gepleisterd is ook de zich voornamelijk aan de voorzijde bevindende cordonlijst ter hoogte van de verdiepingvloer. Ontlastingsbogen en strekken zijn in rode verblendsteen.

Het klooster heeft een polygonaal uitgebouwde voorzijde. Het muurwerk bevat paneeldeuren met bovenlicht aan voor-en achterzijde en aan alle zijden onregelmatig geplaatste schuifvensters en smalle gekoppelde verticale ramen. Het kapelgedeelte op de verdieping heeft lisenen met terugliggende muurvlakken waarin zich samengestelde spitsboogvensters bevinden. De samengestelde vensters bestaan uit drie smalle verticale ramen, gescheiden door halfsteens muurdammen en gevuld met glas-in-loodramen. Alle venster hebben gepleisterde lekdorpels. De kapel heeft aan de voorzijde (O) een tegeltableau met floraal motief. Het interieur van het klooster is nog in grote delen oorspronkelijk. De school heeft aan de voorzijde (O) voornamelijk smalle verticale en ten dele gekoppelde vensters. De voorzijde heeft bij de derde travee (links) een smalle, risalerende partij, opgetrokken over beide bouwlagen en de kapverdieping, voorzien van een puntgevel met schouderstukken en bekroning met Latijns kruis. Het linker risaliet heeft boven een drie treden tellende stoep de hoofdingang, bestaande uit een beglaasde dubbele paneeldeur met getoogd bovenlicht met kleinde roedenverdeling, op de verdieping vier smalle verticale vensters en op de kapverdieping een rond venster met kleinde roedenverdeling. Boven de ingang een tegeltableau. Aan weerszijden van het linker risaliet elk een dakkapel met lessenaarsdak en piron. De kapellen hebben elk twee meerruits draairamen. De voorzijde heeft rechts nabij de hoek (N) een tweede risalerende partij over beide bouwlagen en de kapverdieping. Het rechter risaliet heeft een paviljoensdak met overstek. Beide risaliet-toppen zijn voorzien van blokvormige tegelmozaïken. Aan de twaalf vensterassen tellende achtergevel van de school (W) grenzen de voormalige leslokalen. De drie noordelijke assen bevinden zich in een risalerend gedeelte. De teruggerooide rechter travee (N) bevat rondom schuifvensters met zesruits bovenlichten. De linkerzijde (Z) van de school sluit aan op het klooster.

Waardering

Ensemble van voormalige, in overgangs-architectuur uitgevoerde klooster en school, van algemeen belang wegens architectuur- en cultuurhistorische waarde als historisch-functioneel hoofdonderdeel van het O.L.V. van Lourdes-complex.

Tags: kerkelijke gebouwen,klooster,klooster, kloosteronderdl,...

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar O.L.V. van Lourdes School
location_on Monumenten Kaart rond Westbeemster

Recensies (0)

Geen recensies gevonden. Voeg als eerste toe!