Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Bakstenen muur met enkele gedenkstenen in Laren

Brink 29
1251 KT, Laren (Gemeente Laren)
Noord Holland
Bouwjaar: 1925
Publicatie: 19981103
Rijksmonument ID: 511273
Type: Overig

Omschrijving van Bakstenen muur met enkele gedenkstenen

Inleiding

Bakstenen MUUR met enkele gedenkstenen, gebouwd omstreeks 1925, gesitueerd tussen het voormalige klooster aan de Brink (nr. 29) en de St. Janskerk aan de Brink (nr. 30) te Laren. Op de plaats waar de gedenkstenen in de muur zijn aangebracht stond de oude, uit 1844 daterende, St. Janskerk. De muur dateert uit omstreeks 1925 en bevat een gedenktsteen uit 1844, ingebed in een omlijstende gedenksteen uit 1925.

Omschrijving

Bakstenen muur ter hoogte van ruim twee meter, gemetseld in kettingverband en afgesloten door een tandlijst en ezelsrug. Op regelmatige afstand wordt het muurwerk versterkt door muurdammen. Nabij het klooster bevinden zich twee gedenkstenen: een hardstenen gedenksteen die is ingebed in een kalkstenen omlijsting. De hardsteen bevat de tekst "DE EERSTE STEEN GELEGD DOOR MEJUFFROUW DE WD C. VELTHUYSEN OP DEN 2 APRIL 1844", de kalkstenen omlijsting bevat de tekst "HIER STOND DE VROEGERE KERK VAN ST. JAN 1844 - 1925".

Waardering

De muur is van algemeen cultuurhistorisch belang als voorbeeld van een gaaf bewaard gebleven erfscheiding uit de jaren '20 van de 20ste eeuw. Daarnaast heeft de muur situationele en ensemblewaarde vanwege de situering in de stedebouwkundig markante gevelwand aan de oostzijde van de Brink te Laren.

Tags: losse objecten, ed.,muur(d),erfscheiding,voorwerpen op pleinen ed.

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar Bakstenen muur met enkele gedenkstenen
location_on Monumenten Kaart rond Laren

Recensies (0)

Geen recensies gevonden. Voeg als eerste toe!

In de buurt