Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Woonhuis in Laren

Zevenenderdrift 55
1251 RB, Laren (Gemeente Laren)
Noord Holland
Bouwjaar: 1920-1922
Publicatie: 19981103
Rijksmonument ID: 511258
Type: Woonhuis

Omschrijving van woonhuis

Inleiding

Vrijstaande voormalige ATELIERWONING, onderdeel uitmakend van het complex bestaande uit atelierwoning en garage aan de Zevenenderdrift te Laren, gebouwd tussen 1920 en 1922 door architect W. Hamdorff en oorspronkelijk bestemd voor eigen bewoning annex atelier. In het ontwerp heeft Hamdorff zich voor de eerste maal gericht naar het Gooise boerderijtype, hetgeen vooral tot uitdrukking komt in het langgerekte lage woongedeelte en het gebruik van een rieten kap. In het iets hogere kantoor/atelier-gedeelte zijn elementen van de Amsterdamse School aanwijsbaar. Deze mengeling resulteerde in een stijl die ook wel de Gooise landhuisstijl wordt genoemd en die nadien veel navolging kreeg. Het pand is gesitueerd in de vork van de Zevenenderdrift en de Lage Vuurscheweg en ligt verhoogd ten opzichte van de Zevenenderdrift. Het pand wordt omgeven door een grote tuin, waarvan de terrasaanleg met klinkers nog oorspronkelijk is. Thans (1996) is het pand als woning in gebruik.

Omschrijving

Voormalige atelierwoning, gebouwd op geknikte plattegrond en afgedekt door twee schuin in elkaar grijpende rieten zadeldaken van ongelijke hoogte, voorzien van schildeinden. De glooiende noklijn is afgewerkt met rode nokvorsten. Bij de dakaanzet bevindt zich een pannenrand met (in oorsprong) rode Hollandse pannen. Het pand heeft een hoogte van twee woonlagen, waarvan de bovenste is ondergebracht in de kap. Het pand is opgetrokken uit rode handvormsteen in halfsteensverband, afgewerkt met een diep liggende platte voeg, boven een plint van hardgrauwe baksteen afgezet met een rollaag. Tenzij anders vermeld, bevatten de vensterassen rechthoekige houten vensters met meerruits-roedenverdelingen die de horizontaliteit benadrukken. De oorspronkelijke kleurstelling van de kozijnen is oker, het raamhout en roeden zijn wit. De deuren en luiken zijn opgeklampt en zijn voorzien van smeedijzeren gehengen.

De voordeur is bereikbaar via enkele treden en een pad door de tuin. De voordeur ligt in de stompe hoek van de zuidwestgevel, tussen het woongedeelte rechts en het ateliergedeelte links, waarvan de gevel naar voren springt. Links van de voordeur is de gevel, op vier hooggeplaatste vierkante openingen onder de dakrand na, blind. Op de verdieping zijn naast een brede schoorsteen links twee zesruits-draairamen, rechts een klein liggend venster aangebracht. Het muurgedeelte links van de schoorsteen is voorzien van gepotdekselde delen boven een rode pannenrand. Rechts van de voordeur bevinden zich in een risalerend bouwvolume drie gekoppelde zesruits-vensters en in de zuidoostgevel hiervan een terrasdeur. Rechts van deze uitbouw bevat de zuidwestgevel twee vensterassen: de linker met vier gekoppelde zesruits-ramen en bovenlichten boven een doorgetrokken risalerende latei, de rechteras met twee gekoppelde zesruits-schuiframen. Het dakschild is ter plaatse van de vier gekoppelde ramen opgetild.

De zuidgevel heeft twee vensterassen op de begane grond, de linker met drie, de rechter met twee gekoppelde zesruits-schuiframen. Deze vensters zijn voorzien van luiken. Hierboven is in het dakschild een pseudo-uilebord met gepotdekselde delen aangebracht. In dit uilebord bevinden zich twee vierruits-draairamen. Rechts van het uilebord doorsnijdt een vierkante bakstenen schoorsteen het dakschild. Een in het verlengde van de zuidgevel geplaatste muur met rondboogvormige opening geeft toegang tot de achtertuin.

De oostgevel heeft van links naar rechts drie delen: geheel links bevindt zich een geveldeel onder opgehuifd dak met een opgeklampte deur en een gekoppeld venster met twee vierruits-draairamen. In het midden bevindt zich een lage wand met een gekoppeld venster met twee vierruits-draairamen en luiken. In het dakschild hierboven is een dakkapel met glooiende killen en kleine draairamen aangebracht. De rechterhoek van dit geveldeel wordt gemarkeerd door een bakstenen, taps toelopende schoorsteen die het dak doorsnijdt. Het rechtergeveldeel bevat een gekoppeld venster met twee meerruits-schuiframen en een opgeklampte deur met drieruits-bovenlicht. In het dakschild hierboven bevindt zich een tweede dakkapel met glooiende killen en twee draai-vensters. Geheel rechts bevindt zich een haaks op de oostgevel staande muur met poort naar de zijtuin en een poort naar de Lage Vuurscheweg. Haaks op deze muur staat een schuurtje tegenover de oostgevel. Dit schuurtje heeft een rechthoekig grondplan en een roodpannen zadeldak.

De noordgevel heeft een breedte van vier vensterassen, gescheiden door drie smalle muurdammen, en is als enige gevel symmetrisch van indeling. De twee buitenste assen bevatten een gekoppeld zesruits-draaivenster. Het dakschild boven het middendeel is opgehuifd ten behoeve van een samengesteld ateliervenster. Aan elke zijde van de middenas bevindt zich een gekoppeld venster met twee negenruits-ramen en meerruits-bovenlichten. De vensters worden over de middenas gekoppeld door twee zware lateien, een boven de draairamen en een boven de bovenlichten.

De westgevel heeft op de begane grond een gekoppeld venster met twee zesruits-schuiframen, voorzien van luiken. In het dakschild is een halfronde dakkapel met draairamen aangebracht.

Waardering

De voormalige atelierwoning is van algemeen belang als onderdeel van het complex bestaande uit atelierwoning en garage aan de Zevenenderdrift te Laren en als gaaf bewaard voorbeeld van een van de eerste in de Gooise landhuisstijl opgetrokken woonhuizen, daterend uit het eerste kwart van de 20ste eeuw. Daarnaast is het object van belang als karakteristiek onderdeel uit het oeuvre van architect W. Hamdorff en van sociaal-historisch belang als werk-woonhuis van deze architect.

Tags: gebouwen, woonhuizen,atelierwoning,werk-woonhuis,...

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar woonhuis
location_on Monumenten Kaart rond Laren

Recensies (0)

Geen recensies gevonden. Voeg als eerste toe!