Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Boerderij in neo-renaissancestijl in Roswinkel

Roswinkelerstraat 82
7895 AN, Roswinkel (Gemeente Emmen)
Drenthe
Bouwjaar: ca. 1915 1915 ca. 1915
Publicatie: 19980825
Rijksmonument ID: 510967
Type: Boerderij

Omschrijving van Boerderij in neo-renaissancestijl

Inleiding

Boerderij van ca. 1915 in neo-renaissance stijl, met enkele Nieuwe Kunst kenmerken, deel uitmakend van en karakteristiek voor de oorspronkelijke agrarische structuur van Roswinkel.

De bedrijfsgevel is gewijzigd. De inrit is gemoderniseerd. De bescherming betreft de totale hoofdvorm en het exterieur en de detaillering van het woongedeelte.

Omschrijving

Boerderij van het krimpentype opgetrokken in baksteen vanaf een gepleisterde plint onder een aan de deelzijde afgewolfd zadeldak, boven het woongedeelte gedekt met gegolfde friese pannen en boven het bedrijfsgedeelte met muldenpannen. Op de nok van het woongedeelte twee schoorstenen.

In het woongedeelte worden de gevels beƫindigd door kroonlijsten. Gepleisterde speklagen ter hoogte van onder-, wissel- en bovendorpels. De gevelopeningen zijn allen afgesloten met een segmentboogvormige strek tussen gepleisterde aanzetstenen. In de boogtrommels geschilderd een wapen en twee S-voluten. De vensters zijn schuivend en hebben glas-in-lood in de bovenlichten.

In de symmetrische voorgevel centraal een portiek tussen lisenen, eindigend in een rondboog. In de portiek een dubbele paneeldeur met glas-in-lood in het bovenlicht. Op de verdieping een balkonpartij, eindigend in een dakkapel onder zadeldak en met tuitgevel. Balkon op consoles en met houten balustrade. In het rondboog spaarveld een dubbele draaiende glasdeur met bovenlicht. In de gepleisterde boogtrommel een geschilderde opkomende zon. Tuitgevel met dekplaten en tuitstukken van natuursteen. Aan weerskanten van de middenpartij twee vensterassen met op de begane grond een schuifvenster en op de verdieping een mezzaninovenster.

In de linkerzijgevel drie schuifvenster, twee dichter bij elkaar geplaatst. In de kopgevel van de krimp een venster met rechtgesloten bovenlicht. Op de hoek van de krimp een modern kozijn en deur. In het stalgedeelte deels gewijzigde of dichtgezette stalramen, van verschillende data.

De rechterzijgevel heeft in het woongedeelte vijf schuifvensters. In de kopgevel van de krimp een inrit onder segmentboog. Bij het stalgedeelte zijn de onderste rijen pannen vervangen door transparante golfplaat. In de gevel acht liggende zesruits stalramen met segmentboog.

Onder het wolfeinde van de bedrijfsgevel twee rijen van drie en vier liggende zesruits stalramen met segmentboog.

Waardering

Boerderij van architectuurhistorisch en stedebouwkundig belang:

- vanwege de beeldbepalende ligging

- vanwege de typologie

- vanwege de gaafheid

Tags: agrarische gebouwen,boerderij,boerderij,boerderij, molen, bedrijf

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar Boerderij in neo-renaissancestijl
location_on Monumenten Kaart rond Roswinkel

Recensies (0)

Geen recensies gevonden. Voeg als eerste toe!

In de buurt