Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Noorderkerk in Nieuw Amsterdam

Vaart Nz 139
7833 HH, Nieuw Amsterdam (Gemeente Emmen)
Drenthe
Bouwjaar: 1925 eind jaren 50 (verb. vergaderlokalen) 1976 (herb. pastorie)
Architect: W. van Straten A. Rotmensen (1976) Straaten 1925 W. van Straten A. Rotmensen (1976)
Publicatie: 19980825
Rijksmonument ID: 510962
Type: Kerk
Bekijk wikipedia

Omschrijving van Noorderkerk

Inleiding

Kerk gebouwd in 1925 in opdracht van de Kerkeraad der Gereformeerde Kerk te Nieuw-Amsterdam, naar ontwerp van W. van Straten met invloed van de Amsterdamse School. In de achtergevel is materiaal van de oude kerk hergebruikt. Het interieur verkeert in oorspronkelijke staat. Opvallend is de typologie van de kerk die de ruimtewerking heeft van een centraalbouw.

Eind jaren '50 zijn de vergaderlokalen verbouwd door architectenbureau Gebr. Blaauw uit Emmen. In 1976 is de bestaande pastorie gesloopt, op het naastliggende perceel is de nieuwe gebouwd (perceel 7878), naar ontwerp van architect A. Rotmensen uit Schoonebeek in landschappelijke villastijl.

De bescherming betreft het hoofdvolume, het interieur en de oorspronkelijke geveldetaillering.

Omschrijving

Kruiskerk met dubbel transept en uitgebouwde consistorie, opgetrokken in baksteen, onder paraboolvormige zadeldaken gedekt met OH-pannen. De kerk heeft een plint met donkere bakstenen speklagen. De gootlijsten zijn om de hoeken gezet van de kopgevels. Op de viering een diagonaal geplaatste dakruiter; een taps toelopende houten opbouw met een spits tentdak met paraboolvormig gebogen dakschilden, bekroond met een spits.

De voorgevel en de kopgevels van het transept hebben aan de zijkanten steunberen die aansluiten op de kromming van het dakvlak, waardoor de gevels in hun totaal paraboolvormig lijken te zijn.

De voorgevel heeft een risalerende entreepartij met stoep, daarin drie dubbele opgeklampte deuren, de middelste breder. De spleetvormige bovenlichten met glas- in-lood zijn van de deuren gescheiden door een fries van staand metselwerk over de volle breedte van de risaliet. Boven de waterlijst van de risaliet een gevelsteen gevat in decoratief metselwerk met: "Onze hulpe is in de naam des heeren. Psalm 124 vs 8". Boven de risaliet zeven vensters gescheiden door bakstenen muurdammen, tesamen een parabool vormend. In de geveltop een sluitsteen van decoratief metselwerk.

De kopgevels van de transeptarmen hebben drie gekoppelde vensters met daarboven een paraboolvormige drielicht van door muurdammen gescheiden vensters. Alle vensters met glas-in-lood. In de geveltop een sluitsteen van decoratief metselwerk.

In de zijgevels van het schip drie gekoppelde paraboolvormige vensters.

De gevels van de consistorie zijn gewijzigd.

InterieurDe afwerking van interieur is in Amsterdamse School stijl. Met schroten afgetimmerde dakstoel. Houten lambriseringen, balkon met overnaadse delen, betegelde preekstoel. Originele banken in origineel visgraatvormig bankenplan.

Waardering

Geref. kerk van cultuur-, architectuurhistorisch en stedebouwkundig belang vanwege:

- de beeldbepalende ligging

- de typologie

- de kwaliteit van het ontwerp

- de gaafheid

Tags: kerkelijke gebouwen,kerk,kerk en kerkonderdeel,religieuze gebouwen

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar Noorderkerk
location_on Monumenten Kaart rond Nieuw Amsterdam

Recensies (0)

Geen recensies gevonden. Voeg als eerste toe!

In de buurt