Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Krimpenboerderij in baksteen onder met riet en pannen gedekt afgewolfd zadeldak in Gieten

Veenhof 5
9461 TG, Gieten (Gemeente Aa En Hunze)
Drenthe
Bouwjaar: 1874 1930-1939 (serre)
Publicatie: 19990616
Rijksmonument ID: 510865
Type: Boerderij

Omschrijving van Krimpenboerderij in baksteen onder met riet en pannen gedekt afgewolfd zadeldak

Inleiding

Boerderij gebouwd in 1874, zeer fraai gelegen op een erf met monumentale bomen, in een karakteristieke buurtschap, die nog geheel de oorspronkelijke agrarische structuur heeft.

Omschrijving

Boerderij van het krimpentype opgetrokken in baksteen onder deels met riet gedekt afgewolfd zadeldak met gegolfde friese pannen gedekt.

Centraal in de symmetrische voorgevel een dubbele paneeldeur met sierroosters, in het bovenlicht een levensboom, gevat in een pilasterstelling op neuten met een dubbele pijl in het fries. Aan weerszijden twee schuifvensters met een korfboog in bovendorpel en strek, en natuurstenen onderdorpel. Onder het wolfeind met hoofdgestel vijf tweeruits mezzaninovensters.

Aan de linkerzijgevel met hoofdgestel, tegen de krimp aan, een serreaanbouw uit de jaren '30 onder platdak met kroonlijst. In de kopse gevels twee gekoppelde vensters met achtruits bovenlichten, in de voorgevel een "melkmeisje": twee openslaande deuren met gekoppelde vensters, allen met achtruits bovenlicht. rechts van de erker een schuifvenster als aan de voorzijde. In de stalgevel een neo- 18de eeuwse entree en acht betonnen zesruits stalramen met segmentboog en tochtsleuf. Aan de onderzijde van het dakschild enkele rijen oudhollandse pannen.

In de rechterzijgevel van het woongedeelte, met hoofdgestel, twee T-vensters, de rechter met vierruits roeden verdeling in het onderlicht, verder als aan de voorzijde. In de kop van de krimp een schuifvenster, in de langsgevel twee gekoppelde vensters met bovenlicht en een klein venster. Voor het stalgedeelte acht kleine vierruits bovenlichten met segmentboog.

In de bedrijfsgevel, voorzien van uilebord met makelaar, wolfeind en vlechtingen, twee inritten met segmentbogen, twee loopdeuren waarvan één met bovenlicht en jaartalanker.

Waardering

Boerderij van algemeen cultuur-, architectuurhistorisch en stedebouwkundige belang:

- als karakteristiek voor de oorspronkelijke agrarische structuur

- vanwege de beeldbepalende ligging in een bijzonder gebied

- vanwege de kwaliteit van het ontwerp

- vanwege de gaafheid

Tags: agrarische gebouwen,boerderij,boerderij,boerderij, molen, bedrijf

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar Krimpenboerderij in baksteen onder met …
location_on Monumenten Kaart rond Gieten

Recensies (0)

Geen recensies gevonden. Voeg als eerste toe!