Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Rijks Koloniale Landbouwschool in Deventer

Brinkgreverweg 69
7413 AB, Deventer (Gemeente Deventer)
Overijssel
Bouwjaar: 1914-1915
Architect: M. van Harte
Publicatie: 19990317
Rijksmonument ID: 510728
Type: Gebouw
Bekijk wikipedia

Omschrijving van Rijks Koloniale Landbouwschool

Omschrijving

SCHOOL opgetrokken in baksteen vanaf een L-vormige plattegrond over twee bouwlagen onder met Hollandse pannen gedekte wolfdaken. Het pand staat op een uitgemetselde plint. Alle vensters zijn vierruits en hebben zestienruits bovenlichten. De drielichten hebben een dergelijk venster geflankeerd door twee "halve" vensters. De aanzetstenen van de strekken zijn van natuursteen.

De entree van de school bevindt zich in de zuidgevel, in een portiek met rondboog, tussen twee risalieten onder afgewolfde steekkappen. Boven de entree een drielicht venster. De risalieten hebben op beide verdiepingen drie vensters en in de geveltop een drielichts venster. Onder het wolfeind met piron een dichtgezet sierspant. Op de verdiepingscheiding links "rijks hogere" en rechts "landbouwschool" in hoogreliëf (nu bedekt met nieuwe naamborden). Links van de risalieten twee traveeën met ieder twee vensterassen met op beide verdiepingen drielichten en een dakkapel onder lessenaardak in het dakschild.

Aan de kopse gevel (W) een uitbouw over één bouwlaag met een doorgang naar het binnenterrein. Op de verdieping drie rondboog nissen, in de beschoten geveltop een drielicht venster. De gevel aan de binnenzijde heeft zeven vensterassen met op beide verdiepingen drielicht vensters. Op de middenas tweelicht vensters.

De gevel aan de Ceintuurbaan van het lange bouwdeel heeft twee risalieten gelijkvormig aan die in de zuidgevel. Ertussen vijf traveeën met dezelfde indeling als in de zuidgevel. Links van de linker risaliet een geveldeel met twee vensterassen met één venster per verdieping. Geheel rechts een aanbouw over tien vensterassen met in beide gevels op beide verdiepingen drielicht vensters met bovenlichten met ladderroeden.

Op het binnenterrein, parallel aan de korte poot van de L, een aanbouw over twee bouwlagen onder zadeldak met dezelfde gevelindeling als de aanbouw aan het lange bouwdeel.

InterieurDe indeling van de lokalen is intact gebleven. Ook de archtitectonische detaillering, bestaande uit tegelvloeren en lambrizering is bewaard. In alle ruimtes is een verlaagd plafond aangebracht.

Waardering

School van cultuur-, architectuurhistorisch en stedebouwkundig belang vanwege:

- de herinnering aan het koloniaal verleden als scholingsinstituut voor de overzeese gebiedsdelen

- de kwaliteit van het ontwerp, ook binnen het oeuvre van de architect

- de ruimtelijke en functionele relatie van de school met de andere onderdelen van het complex en de beeldbepalende ligging

- de gaafheid van in- en exterieur

Tags: openbare gebouwen,schoolgebouw,onderwijs en wetenschap,...

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar Rijks Koloniale Landbouwschool
location_on Monumenten Kaart rond Deventer

Recensies (0)

Geen recensies gevonden. Voeg als eerste toe!

In de buurt