Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Boerderij van het dwarshuistype in Enschede

Boekelerhofweg 75
7548 RA, Enschede (Gemeente Enschede)
Overijssel
Bouwjaar: 1943
Publicatie: 20050822
Rijksmonument ID: 510620
Type: Boerderij

Omschrijving van Boerderij van het dwarshuistype

Inleiding

BOERDERIJ VAN HET DWARSHUISTYPE die omstreeks 1943 in opdracht van de familie Van Heek van het landgoed "Het Stroot" is gebouwd. De jachtkamer in het woonhuisgedeelte wordt nog als zodanig gebruikt. De boerderij staat met de achtergevel naar de Boekelerhofweg gekeerd en is met de voorgevel naar het zuiden georiƫnteerd.

Omschrijving De boerderij is opgetrokken in een roodbruine gesinterde baksteen onder afgewolfde zadeldaken die met rode en grijze Hollandse pannen zijn gedekt. De jachtkamer bevindt zich in het oostelijke deel van het dwarshuis. Links in de voorgevel (Z) de deur en vensters van het woonhuisgedeelte. De jachtkamer is duidelijk te herkennen aan de grote samengestelde kozijnen met dubbele glasdeuren rechts in de voorgevel en in de oostgevel. De zoldervensters in de zijgevels van het voorhuis (O en W) zijn samengesteld. De vensters en glasdeuren in het woonhuisgedeelte hebben een kleine roedenverdeling. In de zijgevels (O en W) van de boerderij (vernieuwde) vensters en deuren van het woonhuisgedeelte en kleine getoogde stalvensters met roedenverdeling en rechtgesloten stalvensters van het bedrijfsgedeelte. De achtergevel (N) is uitgerust met een baander tussen staldeuren, een dubbele inrijdeur en twee hooiluiken onder rondbogen met witte sierstenen. Op de nok van het voorhuis en het bedrijfsgedeelte drie schoorstenen.

De jachtkamer heeft een gaaf oorspronkelijk interieur met onder meer een betegelde haardpartij, paneellambrizering, paneeldeuren, vloer en balkenzoldering.

Waardering Boerderij van het dwarshuistype met jachtkamer van cultuur- en architectuurhistorisch belang vanwege:

- de dubbelfunctie van boerderij en jachtkamer van de fam. van Heek van het Stroot

- de voor Twente bijzondere typologie van de dwarsboerderij

- de redelijke mate van uitwendige gaafheid

- het gave interieur van de jachtkamer

Tags: agrarische gebouwen,boerderij,boerderij,boerderij, molen, bedrijf

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar Boerderij van het dwarshuistype
location_on Monumenten Kaart rond Enschede

Recensies (0)

Geen recensies gevonden. Voeg als eerste toe!