Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Voormalige "Noord-Friesche Middenstandsbank" in Heerenveen

Lindegracht 23
8441 GK, Heerenveen (Gemeente Heerenveen)
Friesland
Bouwjaar: 1934 1979 (interne verbouwing)
Architect: L. Reinalda A. van der Meer Reinalda 1934 L. Reinalda A. van der Meer
Publicatie: 19990120
Rijksmonument ID: 510482
Type: Gebouw

Omschrijving van Voormalige "Noord-Friesche Middenstandsbank"

Inleiding

Het oorspronkelijk als BANKGEBOUW met bovenwoning ontworpen object is in 1934 in Heerenveen, in opdracht van NV. Noord-Friesche Middenstandsbank, gerealiseerd naar ontwerp van L. Reinalda uit Leeuwarden. Het pand, thans verzekeringskantoor, is gebouwd in de trant van de Haagse School: een stijl waarbij de door baksteenarchitectuur geïnspireerde ontwerpen kubistisch worden uitgewerkt. Het aan de Lindegracht gerealiseerde pand is aan de westzijde tegen het belendende pand aangebouwd. Aan de oostzijde is het kantoor door een smal steegje van het naburige pand gescheiden. Aan de achterzijde is een betegeld pleintje annex parkeerplaats met een solitaire rode beuk. De oude gevelletters NOORD. FR. MIDDENSTANDSBANK zijn verwijderd, evenals de vlaggenstok. In 1979 is het gebouw inpandig verbouwd naar ontwerp van architect A. van der Meer. De oorspronkelijke hal is door verbouwingen verdwenen; twee vensters aan de achtergevel zijn gewijzigd, evenals het interieur.

Omschrijving

Het bankgebouw van drie bouwlagen is op een rechthoekige grondslag gerealiseerd. Het pand heeft een platte dakafsluiting, met mastiek bedekt. Het opgaand muurwerk bestaat uit gekamde gele waalstenen op een trasraam van in reliëf gemetselde lagen van bruine en gekamde gele klinkers. Geleding in de voorgevel ontstaat doordat de eerste twee bouwlagen lijken te worden ingeklemd door, iets in het gevelvlak verspringende, pijlers op de hoeken. Deze pijlers, die verschillen van hoogte, doorbreken het gemetselde balkon op de teruggelegde derde verdieping. De voorgevel wordt op elke bouwlaag ingedeeld door een horizontale vensterpartij met brede kozijnen. De roedeverdeling van de vensterstrook op de begane grond is gewijzigd: tien ruiten boven een terugliggende strook met vijf kleine vensters vervangen een zesruitsvenster boven zesruitsstrook. De vernieuwde glazen toegangsdeur deur bevindt zich op de hoek van de voorgevel in een gemetselde rechthoekige portiek. Naast de portiek is een natuurstenen brievenbus. De tweede bouwlaag bestaat uit drie grote vensters met boven- en zijlichten. De balkondeuren op de teruggelegde derde bouwlaag zijn vervangen door ramen. Voor het gemetselde balkon is een houten bloembak. De achtergevel met smalle uitbouw van twee bouwlagen wordt ingedeeld door rechthoekige vensters in verschillende vormen. Een brandtrap leidt naar de deur op de tweede bouwlaag. In de zijgevel zijn enkele kleine tweeruitsvensters en een rood en blauw gekleurd glas-in-lood venster.

Waardering

Het vm. bankgebouw, in 1934 aan de Lindegracht in Heerenveen gebouwd in de trant van de Haagse School, is van cultuurhistorisch en architectuurhistorisch belang:

- als voorbeeld van de toepassing van de Haagse School-bouwtrant in de provincie,

- vanwege de hoge mate van esthetische kwaliteit van het ontwerp,

- vanwege de hoge mate van architectonische gaafheid van het exterieur,

- vanwege de hoge mate van visuele gaafheid in het straatbeeld.

Tags: gebouwen, woonhuizen,bankgebouw,handel en kantoor,...

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar Voormalige "Noord-Friesche Middenstands…
location_on Monumenten Kaart rond Heerenveen

Recensies (0)

Geen recensies gevonden. Voeg als eerste toe!

In de buurt