Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Peilschaalgebouw in Den Oever

Havenkade, Bij De Dokweg (Vissershaven)
1777 ZG, Den Oever (Gemeente Hollands Kroon)
Noord Holland
Bouwjaar: 1919
Publicatie: 19980701
Rijksmonument ID: 510389

Omschrijving van Peilschaalgebouw

Inleiding

Aan de noordzijde van het eiland Wieringen, op de Havenkade van Den Oever, gelegen PEILSCHAALGEBOUW. Het object is tegen de dijk gebouwd. Het object dateert volgens het jaartal op het windvaan uit 1919.

Een zelfde peilschaalhuisje uit 1919 bevindt zich aan de Quarantaineweg 2 te Westerland.

Omschrijving

Op rechthoekig grondplan gebouwd peilschaalhuisje, bestaande uit één bouwlaag onder een zadeldak met zinken dakbedekking. De noklijn staat loodrecht op de Oeverdijk.

Het muurwerk is opgetrokken in roodbruine baksteen boven een voeting met afzaat. De bovenste rand van de afzaat is uitgevoerd in oranje geglazuurde baksteen. Aanzet- en sluitstenen van de strekken en de speklagen zijn uitgevoerd in oranje-rode baksteen.

De kopse gevel aan de landzijde (ZW) heeft een deur met bovenlicht en wordt bekroond door een getoogde strek. Boven de strek is een hardstenen naamplaat aangebracht waarin de tekst "RIJKS PEILSCHAAL" is uitgehouwen. De gevel wordt afgesloten door een dakoverstek met windveren en een windwijzer op de nok. De windwijzer van siersmeedwerk heeft een windvaan waarin het jaartal "1919" staat.

De rechterzijgevel (ZO) bevat in de plint een ijzeren luik en in de opgaande gevel een rechthoekig houten schuifvenster met drieruits-bovenlicht en bekroond door een getoogde strek.

De achtergevel (NO) was in oorsprong waarschijnlijk blind.

De linkerzijgevel (NW) bevat een blind venster.

Waardering

Het object is van algemeen belang uit cultuur- en architectuurhistorisch oogpunt als gaaf bewaard gebleven voorbeeld van een rijkspeilschaalhuisje uit het eerste kwart van de 20ste eeuw en als element uit de geschiedenis van de waterbeheersing in Nederland, in casu de controle van de waterstand ten behoeve van de dijkbewaking.

Tags: weg- en waterwerken,peilschaal,waterweg, werf en haven,...

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar Peilschaalgebouw
location_on Monumenten Kaart rond Den Oever

Recensies (0)

Geen recensies gevonden. Voeg als eerste toe!

In de buurt