Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Grafmonument van L.F. de Bruyn in Zeist

Utrechtseweg 60
3704 HE, Zeist (Gemeente Zeist)
Utrecht
Bouwjaar: 1861
Publicatie: 19990903
Rijksmonument ID: 510280

Omschrijving van Grafmonument van L.F. de Bruyn

Inleiding

In 1853 werd door het bestuur van de rooms-katholieke St. Joseph parochie te Zeist een begraafplaats aangelegd achter de uit 1846 daterende kerk. De begraafplaats werd in 1976 gesloten. Begin jaren '80 is de kerk afgebroken. Op deze begraafplaats bevindt zich ter rechterzijde van het hoofdpad, in het achterse gedeelte, de graftombe van L.F. de Bruyn. De bescherming van het object Utrechtseweg 60 richt zich met specifiek op deze tombe. Mogelijk is de tombe van de hand van de beeldhouwer Georges, die twee jaar eerder een dergelijke tombe maakte voor de begraafplaats te Driebergen (Kerkplein).

Omschrijving

Natuurstenen GRAFMONUMENT in de vorm van een sarcofaag, van Leonardus Franciscus de Bruin, overleden op 23 april 1861.

De tombe heeft een rechthoekig grondplan. De hoeken van de tombe zijn zwaarder aangezet in de vorm van pilasters. De plint van de tombe risaleert, echter niet zover als de pilasters, en is afgewerkt met een kymation.

De deksel van de tombe heeft een zadeldakvorm met vlakke rechte zijden en een klein overstek, waaronder een eierlijst is aangebracht. Op de schuine zijden van de deksel staat een tekst, die nauwelijks meer leesbaar is. Over het voeteneinde van de tombe ligt een gebeeldhouwd stenen kleed met kwasten aan de uiteinden.

Aan het hoofdeinde van de tombe is een Alfa-Omega symbool, uitgevoerd in brons, bevestigd.

Waardering

Het op de voormalige rooms-katholieke begraafplaats gelegen grafmonument van L.F. de Bruyn uit 1861 is van cultuurhistorische waarde alsmede van architectuurhistorische waarde vanwege de weinig voorkomende en fraai vormgegeven sarcofaagvorm met half afgeschoven stenen kleed en neo-classicistische decoraties.

Tags: losse objecten, ed.,graf,begraafplaats en -onderdl,...

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar Grafmonument van L.F. de Bruyn
location_on Monumenten Kaart rond Zeist

Recensies (0)

Geen recensies gevonden. Voeg als eerste toe!

In de buurt