Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Pavia: duiventil in Zeist

Pavia
Laan Van Beek En Royen 45
3701 AK, Zeist (Gemeente Zeist)
Utrecht
Bouwjaar: 1850-1860
Publicatie: 19990902
Rijksmonument ID: 510204

Omschrijving van Pavia: duiventil

Omschrijving complexonderdeel 2

Een aan rechterzijde van het landhuis Pavia geplaatste DUIVENTOREN ANNEX KIPPENVERBLIJF op achthoekige plattegrond van twee bouwlagen. De gevels zijn opgebouwd uit verticaal aangebrachte houten planken. Dakschilden zijn met zink bedekt.

In de eerste bouwlaag zijn de acht houten gevelzijden identiek van opbouw, met uitzondering van de zijde waarin een deur is geplaatst. De houten planken zijn voorzien van luchtsleuven en -gaten, die zo zijn aangebracht dat ze een decoratief karakter hebben. Op ongeveer één meter hoogte is een omgaande geprofileerde lijst aangebracht. Op elke hoek bevindt zich een stijl, waarop onder het dakoverstek een gietijzeren console is gezet. Op het dak van het kippenverblijf is een kleiner achthoekig bouwvolume gezet dienend als onderkomen voor duiven. De lantaarn is wat de opbouw en gevelbehandeling identiek aan de eerste bouwlaag. Vier gevelzijden zijn bovendien voorzien van twee, boven elkaar geplaatste zitstokken op gesneden consoles. Ook dit bouwvolume wordt door een dakje met overstek afgesloten.

Waardering complexonderdeel 2

De duiventoren annex kippenverblijf is van architectuurhistorische waarde als voorbeeld van een bijzonder bouwtype alsmede van ensemble waarde als onderdeel van de voormalige buitenplaats Pavia.

Tags: losse objecten, ed.,duivenhok(l),tuin, park en plantsoen,...

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar Pavia: duiventil
location_on Monumenten Kaart rond Zeist

Recensies (0)

Geen recensies gevonden. Voeg als eerste toe!

In de buurt