Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Blookerpark: theekoepel ("Het Keienhuisje") in Huis Ter Heide

star star star star (1)
Ruysdaellaan, Blookerpark
3700 AA, Huis Ter Heide (Gemeente Zeist)
Utrecht
Bouwjaar: 1860, circa
Publicatie: 19990902
Rijksmonument ID: 510192

Omschrijving van Blookerpark: theekoepel ("Het Keienhuisje")

Omschrijving complexonderdeel 1

De in het Blookerpark gelegen THEEKOEPEL heeft één bouwlaag op een hoefijzervormige plattegrond, waarvan de rechte zijde of voorgevel zich aan de oostkant (straatzijde) bevindt. Deze gevel is opgebouwd uit gemetselde keien. De voorgevel wordt door middel van rondhout verdeeld in een onderstuk, een fries en een fronton, hiermee verwijzend naar een Griekse tempel. De gevelhoeken zijn omlijst door houten afgeronde staanders. In het midden is een spitsboogvormige houten deur geplaatst. Deze is bewerkt met platte nagels die in diagonale rijenpatroon zijn aangebracht. De deur wordt aan beide zijden geflankeerd door een spitsboogvenster. Boven de deur is een plaquette aangebracht met daarin het jaar 1700 in Romeinse cijfers (MDCC) als romantische verwijzing naar een gefingeerd bouwjaar. Boven de plaquette bevinden zich twee horizontale balken die aansluiten op de eerder genoemde staanders op de gevelhoeken. De top van de gevel heeft een timpaan-achtige omlijsting, waarin een wijzerplaat met Romeinse cijfers is aangebracht. De wijzers van de klok staan onveranderlijk op 9.29 uur. De ronde westgevel is opgebouwd uit verticaal geplaatste halfronde stammen. Het met bitumen gedekte dakschild volgt hier de ronde vorm. In het midden bevindt zich een spitsboogvormige, dubbele houten deur met aan weerszijden een rondboogvormig venster, dat met luiken is dichtgezet. De vensters bieden uitzicht op het Blookerpark.

Waardering complexonderdeel 1

De theekoepel is van cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van een romantisch natuurgevoel, zoals dat bij landschapsparken gebruikelijk was alsmede van architectuurhistorische waarde vanwege de betrekkelijke zeldzaamheid van het bouwtype. Tevens bezit deze follie een grote ensemble waarde als onderdeel van het Blookerpark.

Tags: losse objecten, ed.,folly,tuin, park en plantsoen,...

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar Blookerpark: theekoepel ("Het Keienhuis…
location_on Monumenten Kaart rond Huis Ter Heide

Recensies (1)
    Blookerpark: theekoepel ( Blookerpark: theekoepel ("Het Keienhuisje")
    Ruysdaellaan, Blookerpark, Huis Ter Heide, Utrecht, NL
  • star star star star
    3
    De rechte zijde of voorgevel bevindt zich inderdaad aan de straatzijde, maar dat is de westkant, niet de oostkant. Kleinigheid verder.
In de buurt