Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Kasteel Schaloen: parkaanleg in Schin Op Geul

Oud-Valkenburg 5
6305 AA, Schin Op Geul (Gemeente Valkenburg Aan De Geul)
Limburg
Bouwjaar: 18e eeuw of ouder
Publicatie: 20000322
Rijksmonument ID: 509936

Omschrijving van Kasteel Schaloen: parkaanleg

Omschrijving

PARKAANLEG, bestaande uit

a. lanen

b. terrein binnen de gracht

c. moestuin en voorterrein

d. weilanden

ad a.: er zijn twee lanen: de oprijlaan en de beukenlaan; beide tracées XVIII of ouder. De oprijlaan loopt in visuele zin vanaf de weg recht op het kasteel af; in fysieke zin buigt hij na de Molenbeek af naar de toegangsbrug (zie onder 4); het rechte stuk tussen de weg en de beek is geasfalteerd en beplant met linden, die in een tunnelvorm gesnoeid zijn; langs de linden een lage meidoornhaag. De beukenlaan begint in de bocht van de oprijlaan, loopt eerst oostwaarts en dan via een haakse bocht in noordelijke richting naar de Geul, waar hij eindigt; hij heeft een puin-grindverharding.

ad b.: het terrein binnen de gracht bestaat uit twee eilanden: het kasteeleiland en het eiland, waarop de bijgebouwen rond het voorplein staan, met uitzondering van de watermolen; de eilanden zijn verbonden door een brug (zie onder 4); de gracht heeft de vorm van een 8. Aan de voorzijde van het kasteel ligt een moderne tuin; de rest van het eiland bestaat uit gras met een enkele solitairboom: het restant van een landschappelijke aanleg. De inrichting van het eiland met de bijgebouwen is modern en aangepast aan de horeca-bestemming van de gebouwen; slecht twee oudere solitairen resteren.

ad c.: de moestuin ligt ten westen van de oprijlaan tussen de weg en de Molenbeek en is omringd door een meidoornhaag; er is een nieuwe bestemming, nl. heemtuin; alleen de plek en de oude haag van de moestuin zijn derhalve beschermd. Het zgn. voorterrein ligt ten noorden van de moestuin tussen de gracht en de beek; het bestaat uit een parkeerterrein en een nieuw aangelegde bloementuin, die niet beschermenswaard is; naast de parkeerplaats staan twee oude monumentale paardekastanjes; verder nog enkele oude bomen.

ad d.: de rest van het complexgebied, i.e. het gebied buiten de gracht, tussen de beukelaan en de beide beken, Geul en Molenbeek, met uitzondering van het genoemde voorterrein, bestaat uit lichtgeaccidenteerde weilanden, waarvan een groot deel vroeger boomgaard was; hier en daar staan nog fruitbomen; verder staan er met name ten noorden van het kasteel ook nog solitaire loof- en naaldbomen.

Waardering

PARKAANLEG van algemeen belang

- vanwege de ouderdom

- vanwege de cultuurhistorische en landschappelijk-visuele waarden.

Tags: losse objecten, ed.,historische aanleg,tuin, park en plantsoen,...

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar Kasteel Schaloen: parkaanleg
location_on Monumenten Kaart rond Schin Op Geul

Recensies (0)

Geen recensies gevonden. Voeg als eerste toe!

In de buurt