Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Poortgebouw in Neo-Gotische stijl aan de entree van de algemene begraafplaats van Heerjansdam in Heerjansdam

Molenweg 23a
2995 BK, Heerjansdam (Gemeente Zwijndrecht)
Zuid Holland
Bouwjaar: 1850-1900
Publicatie: 19990316
Rijksmonument ID: 509912

Omschrijving van Poortgebouw in Neo-Gotische stijl aan de entree van de algemene begraafplaats van Heerjansdam

Inleiding

POORTGEBOUW in Neo-Gotische stijl uit de tweede helft van de 19de eeuw aan de entree van de algemene begraafplaats van Heerjansdam. Een pad leidt vanaf de openbare weg over een dam naar het gebouwtje. De poort staat teruggerooid en met de noklijn evenwijdig aan de weg. De begraafplaats is omgeven door een sloot en coniferenhaag.

Loodrecht op de poort ligt over de dodenakker een laan waarlangs enkele beuken. Aan weerszijden van de hoofdentree staan grote treurwilgen en een kastanjeboom. Deze aanleg versterkt de monumentaliteit van het poortgebouw. Behalve als entree fungeert het tevens als opslag voor gereedschap.

Op de begraafplaats is in de jaren vijftig een kleine aula gerealiseerd met referenties aan de bouwstijl van het poortgebouw.

Omschrijving

Eénlaags poortgebouw opgetrokken in gele ijsselsteen in kruisverband met knipvoeg. Schilddak met gesmoorde kruispannen. Symmetrische voorgevel met in het midden eenhouten deur met spitsboog en decoratief ijzerbeslag. Geprofileerde deuromlijsting. Aan weerszijden een spitsboogvenster met gietijzeren roedenverdeling en tracering met drie-pas. Deur- en vensteromlijstingen zijn, evenals de plint van het gebouwtje, gepleisterd. In de gevels zijn horizontale banden en siermetselwerk in rode baksteen aangebracht. Boven de voordeur een gevelsteen met opschrift: "Zijt ook Gij bereid?" Onder de dakrand loopt rondom een tandlijst van gele en rode baksteen. Houten gootlijsten. Blinde zijgevels. De eigenlijke poort bevat gepleisterde wanden en een lantaarn. In de achtergevel zijn aan weerszijden van de poortdeur tweekleine houten deuren geplaatst. Deze zijn bekroond met strekken van rode baksteen. Boven het rechterdeurtje hangt een lantaarn. In het gebouw zitten diverse ronde, ijzeren ontluchtingsroosters.

Waardering

-Het poortgebouw is van algemeen belang wegens cultuurhistorische waarde als een representatief voorbeeld van een negentiende eeuws poortgebouw bij een begraafplaats, verwijzend naar de algemene invoering van het 'buiten begraven'. -Het poortgebouw is van algemeen belang wegens architectuurhistorische waarde als kenmerkend voorbeeld van een negentiende eeuws poortgebouw in Neo-Gotische stijl. -Het object is gaaf in hoofdvorm, materiaalgebruik en detaillering. -Het poortgebouw heeft ensemblewaarde als onderdeel van en toegang tot een negentiende-eeuwse begraafplaats met monumentale beplanting.

Tags: losse objecten, ed.,poortgebouw,begraafplaats en -onderdl,...

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar Poortgebouw in Neo-Gotische stijl aan d…
location_on Monumenten Kaart rond Heerjansdam

Recensies (0)

Geen recensies gevonden. Voeg als eerste toe!