Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Buitenplaats Puth: parkaanleg in Voerendaal

Buitenplaats Puth
Steinweg 1
6367 GM, Voerendaal (Gemeente Voerendaal)
Limburg
Bouwjaar: 1850-1900
Publicatie: 20000217
Rijksmonument ID: 509871

Omschrijving van Buitenplaats Puth: parkaanleg

Omschrijving

PARKAANLEG, XIX en ouder, bestaande uit

a. voorplein

b. park

c. boomgaard

d. moestuin en erf

e. hakhoutbos

ad a.: de inrichting van het voorplein is eigentijds; alleen het middenpad van maaskeien, dat vanaf de weg door de centrale poort (zie onder 3) tot bijna aan de brug voert, is waarschijnlijk van oudere datum, evenals de twee monumentale oude linden ter weerszijden aan het begin van de brug (zie 4).

ad b.: het eigenlijke park is zeer eenvoudig van opzet en bestaat in feite uit een bomen- en struikensingel langs de begrenzing van het complex; daarbinnen liggen grote grasvelden met oude solitairen. Het grootste deel van het park strekt zich uit ten oosten van het huis: een groot laaggelegen drassig grasveld met solitairen langs de rand. Het kleine parkdeel ten westen van het kasteel wordt beheerst door vier enorme platanen en een es.

ad c.: de boomgaard (inmiddels voor een groot deel ingericht als siertuin) ligt achter (= ten oosten) van het linker bouwhuis en wordt aan de noordzijde van de Steinweg gescheiden door de tuinmuur (zie onder 5); de scheiding met het park bestaat uit een bijna 2 m. hoog talud, dat met struiken beplant is.

ad d.: achter het rechter bouwhuis, de boerderij, ligt een kleine moestuin en het erf van de boerderij; het bakhuis (zie onder 6) scheidt de moestuin van het westelijk parkdeel.

ad e.: het hakhoutbosje beslaat ruim een derde van het totale complex; het ligt ten oosten van het park en maakte hiervan deel uit tot in de jaren 30 van deze eeuw; er staan nog enkele oude solitairen.

Waardering

PARKAANLEG van algemeen belang

- vanwege de ouderdom

- vanwege de cultuurhistorische en landschappelijk-visuele waarden.

Tags: losse objecten, ed.,historische aanleg,tuin, park en plantsoen,...

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar Buitenplaats Puth: parkaanleg
location_on Monumenten Kaart rond Voerendaal

Recensies (0)

Geen recensies gevonden. Voeg als eerste toe!