Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Dokterswoning bij St. Bavo in Noordwijkerhout

Langevelderweg 12
2211 AH, Noordwijkerhout (Gemeente Noordwijkerhout)
Zuid Holland
Bouwjaar: 1920
Publicatie: 19981103
Rijksmonument ID: 509682
Type: Woonhuis

Omschrijving van Dokterswoning bij St. Bavo

Inleiding

WOONHUIS, in 1920 gebouwd als dokterswoning bij de krankzinnigeninrichting St. Bavo. De Overgangsarchitectuur is sterk verwant, zij het minder rijk geornamenteerd, aan de bouwstijl van het hoofgebouw en de kapel. Inwendig is het pand gemoderniseerd.

Omschrijving

WOONHUIS van twee bouwlagen onder een samengesteld schild-zadeldak met Hollandse pannen gedekt. De gevels zijn opgetrokken in bruine baksteen, voorzien van horizontale sierbanden in gele strengperssteen. Cordonlijsten en onderdorpels van hardsteen. Recht gesloten vensters met roedenverdeling in de bovenlichten. Centraal in de voorgevel (west) de ingang en rechts daarvan een hoog opgaande gevelpartij eindigend in een puntgevel onder zadeldak. Halfronde erker over twee bouwlagen en halfrond balkon met gemetselde borstwering. Nieuwe deur in rondboogvormig portiek.

Tegen de vrijwel blinde zuidgevel een erker met afgesnoten hoeken en kleine zesruits vensters. Tegen de achtergevel (oost) een gemetselde serre onder plat dak met dubbele glasdeur tussen zijlichten onder doorlopend bovenlicht met vertikale roedenverdeling. Op de hoek met de noordelijke zijgevel een aangebouwde bijkeuken van één bouwlaag onder plat dak. Kleine dakkapellen en hoge gemetselde schoorstenen in de dakschilden.

Waardering

Voormalige dokterswoning van de Sint Bavo van algemeen cultuur-, architectuurhistorisch en stedebouwkundig belang

- als onderdeel van het Bavo-complex dat belangrijk is geweest in de geschiedenis en ontwikkeling van het dorp Noordwijkerhout

- vanwege de voor die tijd karakteristieke Overgangsarchitectuur, gekenmerkt door een gemengde bouwstijl met verschillende stijlelementen

- vanwege de hoge mate van gaafheid in hoofdvorm, materiaalgebruik en detaillering van het exterieur

- vanwege de functionele, ruimtelijke en stilistische samenhang met de overige complexonderdelen behorend tot het Bavo-complex.

Tags: gebouwen, woonhuizen,dokterswoning,dienstwoning,...

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar Dokterswoning bij St. Bavo
location_on Monumenten Kaart rond Noordwijkerhout

Recensies (0)

Geen recensies gevonden. Voeg als eerste toe!

In de buurt