Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Sint Bavo in Noordwijkerhout

star star star star (1)
Langevelderweg 27
2211 AB, Noordwijkerhout (Gemeente Noordwijkerhout)
Zuid Holland
Bouwjaar: 1914
Publicatie: 19981103
Rijksmonument ID: 509680
Type: Kerk
Bekijk wikipedia

Omschrijving van Sint Bavo

Omschrijving

Symmetrisch tweelaags klooster annex dienstgebouw op rechthoekige plattegrond met hoekpaviljoens en een hoog opgaand middenrisaliet aan de voorgevel. De kapel achter het hoofdgebouw heeft de plattegrond van een Latijns kruis, een klokketoren met tentdak en een ronde vieringstoren onder grote koepel met koper bekleed. Aan weerszijden van de kapel lage uitgebouwde glazen gangen die de verbinding vormen met het achter gelegen paviljoen waarin oorspronkelijk broederverblijven en de keuken warenondergebracht. De zadel-schilddaken van het klooster en de kapel zijn gedekt met geen gobeerde opnieuw verbeterde Hollandse pannen. De gevels zijn opgetrokken in bruine baksteen in kruisverband en horizontaal geleed met een hoge natuurstenen plint, cordonlijsten en sierbanden van gele strengperssteen.

Het beeldhouwwerk en de aanzet- en sluitstenen zijn uitgevoerd in natuursteen.

De vensters, in verschillende samenstelling, hebben zesruits bovenlichten onder strekken. Houten geprofileerde gootlijsten op consoles. De symmetrische voorgevel (oost) van het klooster heeft een hoog opgaand middenrisaliet onder klokdak met lantaarn en hoekpaviljoens met puntgevels. In het middenrisaliet bevindt zich de hoofdingang in een portiek met gebeeldhouwde zandstenen segmentboog, waarboven de naam `Sint Bavo' in vergulde letters en in reliëf de jaartallen `1914' en `1939' zijn aangebracht. Het portiek heeft een gemetseld kruisribgewelf van gele baksteen. Dubbele (vernieuwde) houten glasdeur met zij- en bovenlichten onder gemetselde rondboog met zandstenen sierblokken. Boven het portiek een beeldnis met beeld van Sint Bavo geflankeerd door twee enkele vensters. Recht boven het beeld een gevelsteen met tegeltableau waarop het wapen van de Broeders van Liefde is afgebeeld. Op het tegeltableau daaronder staat in vergulde letters `Deuscharitas est'. Het met koper gedekte klokdak van het middenrisaliet wordt bekroond door een houten lantaarn met rondbogen en houten balustrades onder een koepeldakje. In de gietijzeren windvaan de letters S.B. De terugliggende geveldelen aan weerszijden van het middenrisaliet tellen elk drie vensterassen met dubbele vensters en in de hoekpaviljoens driedubbele vensters. De geveltoppen van de hoekpaviljoens zijn voorzien van natuurstenen hoek- en sluitstenen en afgedekt met natuurstenen dekplaten. In het dakschild aan de voorzijde twee kleine houten dakkapellen. De zijgevels (noord en zuid) tellen elk drie vensterassen met dubbele vensters en dubbele glasdeuren. In de linker zijgevel (zuid) rechts kloostervensters met glas-in-lood in de onderramen van de stijlkamer in Neo-Renaissance (1936).

De KAPEL heeft een eenvoudige rechthoekige klokketoren met bovenin dubbele galmgaten onder rondbogen binnen decoratieve gemetselde lijsten van gele strengperssteen en aan vier zijden uurwerken. Op het tentdakje van de toren een gietijzeren windvaan. In de gevels van schip en de kruisarmen grote samengestelde vensters meteenvoudige glas-in-loodramen onder rondbogen. Boven en tussen de vensters een doorlopende sierlijst van gele strengpers en een rondboogfries onder de gootlijst. In de topgevels van de kruisarmen drie kleine blindnissen onder rondbogen en siermetselwerk van gele strengperssteen. De ronde vieringstoren bevat tien rondboogvormige vensters tussen gemetselde pilasters. De met koper bekleedde koepel wordt bekroond door een lantaarn met rondbogen onder een koperen koepeldakje met Latijns kruis. In de dakschilden van de kapel kleine houten dakkapelletjes onder zadeldaken met pannen gedekt.

Interieur

De oorspronkelijke symmetrische indeling van het klooster en de kapel is in grote lijnen gehandhaafd maar het interieur is grotendeels gemoderniseerd. De vestibule bij de entree heeft een marmeren vloer en koepelgewelven opmarmeren kolommen met hardstenen fantasiekapitelen en geprofileerde kroonlijsten geïnspireerd op Oosterse voorbeelden. Eenvoudige houten trap tot aan de zolder.

Het interieur van de kapel wordt geleed door rondbogen en gedomineerd door de grote vieringskoepel. Pilasters met kleurig geschilderde kapitelen.

Waardering

Het hoofdgebouw en de kapel van de St. Bavo zijn van algemeen cultuur-,architectuurhistorisch en stedebouwkundig belang

- als gaaf oorspronkelijk onderdeel van de krankzinnigeninrichting St. Bavo die volgens het paviljoenssysteem is gebouwd

- vanwege de herkenbare typologie

- vanwege de voor die tijd karakteristieke Overgangsarchitectuur, gekenmerkt door een gemengde bouwstijl met verschillende stijlelementen

- vanwege de hoge mate van gaafheid in hoofdvorm, detaillering en materiaalgebruik

- vanwege de gave interieuronderdelen

- vanwege de beeldbepalende situering in Noordwijkerhout

Tags: kerkelijke gebouwen,klooster,klooster, kloosteronderdl,...

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar Sint Bavo
location_on Monumenten Kaart rond Noordwijkerhout

Recensies (1)
    Sint Bavo Sint Bavo
    Langevelderweg 27, Noordwijkerhout, Zuid Holland, NL
  • star star star star
    1
    Ik zou het 5 sterren willen geven, maar hoe het pand en de omgeving er nu bijstaat is ronduit droevig. Het hoofdgebouw wordt nu bewoond door anti-krakers, maar gaat nu steeds meer verders achteruit. Het kerkhof is nu steeds vaker toneel van vernielingen en de engelse tuin is een oerwoud aan het worden. Graag meer aandacht voor dit unieke en markante pand. Het verdiend veel meer sterren!!!!!
In de buurt