Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Batterij Den Hoorn: voormalige geschutopstelling met munitiedepot, munitielift en afwachtingsruimte voor manschappen in Den Burg

De Bollekamer (Bij)
1790 AA, Den Burg (Gemeente Texel)
Noord Holland
Bouwjaar: 1938-1939
Publicatie: 19990518
Rijksmonument ID: 509355

Omschrijving van Batterij Den Hoorn: voormalige geschutopstelling met munitiedepot, munitielift en afwachtingsruimte voor manschappen

Inleiding

Voormalige GESCHUTOPSTELLING MET MUNITIEDEPOT, munitielift en afwachtingsruimte voor manschappen, deel uitmakend van de in 1938-1939 gebouwde "Batterij Den Hoorn" op Texel.

Het gebouw is gelegen in het natuurgebied De Bollekamer, juist voor de binnenste duinrij. Het gebouw is identiek aan twee andere geschutopstellingen; de drie gebouwen liggen op ongeveer 75 m afstand van elkaar en in elkaars verlengde. De gebouwen bevinden zich grotendeels onder het duinzand.

Omschrijving

Gebouw op rechthoekig grondplan, uitgevoerd in gewapend beton. Het gebouw meet als grootste lengte 9.90 m, breedte 8.20 m en hoogte (inclusief funderingsplaat en exclusief opbouw munitieschacht) 4.90 m. Het gebouw heeft een wanddikte van 1.00 m.

De bovendekking bestaat uit een plaat van 2.00 m gewapend beton. Op de bovendekking was aan de frontzijde (west) oorspronkelijk een 15L35 kanon gemonteerd voor het geven van indirect vuur naar zeedoelen. Op het oostelijk deel van de bovendekking bevinden zich ook de ingangen tot het gebouw: een klimkoker en een liftschacht voor munitie die ongeveer 1.50 m boven de bovendekking uitsteekt. Door de liftschacht is tevens een spreekbuisverbinding aangebracht.

De zijmuren (N,O,Z en W) zijn blind.

In het interieur bevinden zich twee grotere ruimtes, één voor munitie-opslag en één logieslokaal, en vier kleine ruimtes: de klimkoker, de liftschacht, de ruimte bij de liftschacht (liftlokaal) en een buizenbergplaats.

Waardering

De geschutopstelling met munitiedepot is van algemeen belang wegens militair- en architectuurhistorische waarde als historisch-functioneel onderdeel van het militaire verdedigingswerk "Batterij Den Hoorn" en als voorbeeld van een zware gewapend betonconstructie uit de laatste fase van de permanente versterkingsbouw in Nederland.

Tags: verdedigingswerken,geschutopstelling,fort, vesting en -onderdl,...

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar Batterij Den Hoorn: voormalige geschuto…
location_on Monumenten Kaart rond Den Burg

Recensies (0)

Geen recensies gevonden. Voeg als eerste toe!