Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Houtopslagloods in Amerongen

Overstraat 56
3958 BV, Amerongen (Gemeente Utrechtse Heuvelrug)
Utrecht
Bouwjaar: 1880-1900
Publicatie: 19980923
Rijksmonument ID: 509299
Type: Gebouw

Omschrijving van Houtopslagloods

Inleiding

Houtopslagloods, gebouwd in 1905 voor houthandel van S. Posthuma IJzn. naar een ontwerp van G.F. Mastenbroek. De houtloodsdiende voor het opslaan en het drogen van hout. Ten behoeve van de luchtcirculatie zijn er openingen gelaten tussen de wanden van de zij- en achtergevel. Het hout werd aan de achterzijde aangevoerd en onder een overkapping uitgeladen. De deuren in de voorgevel dienden voor de afvoer van de verschillende soorten hout.

Omschrijving

De aan de Overstraat gelegen HOUTOPSLAGLOODS is op een rechthoekige plattegrond opgetrokken en telt drie bouwlagen onder een met kruispannen gedekte kap met de nok haaks op de weg.

Het dak is aan de achterzijde afgewolfd en verder doorgetrokken tot de tweede bouwlaag. De loods is opgetrokken uit verticale houten delen, aan de voorgevel met aaneengesloten rabatdelen, aan de zijgevels met smalle openingen tussen de planken.

De voorgevel aan de Overstraat heeft vier traveeƫn. De terugliggende houten wanden worden gescheiden door dragende schoorbalken, waartussen de verdiepingen zijn geplaatst. De rechter travee bevat een etalageruit. In de tweede bouwlaag zijn vier paar stolpende deuren gezet. De derde bouwlaag bevat twee paar stolpende deuren met twee enkele deuren ter weerszijden. De topgevel is voorzien van een beplanking van rabatdelen.

De rechterzijgevel bestaat uit een aaneengesloten beplanking in de eerste bouwlaag en een beplanking met kieren in de erboven gelegen bouwlagen.

De linkerzijgevel heeft een aaneengeloten verticale beplanking.

De achtergevel heeft een open karakter. Het afgewolfde deel van het dak overhuift de gevel.

Waardering

Het pand is van cultuurhistorische waarde als gaaf overblijfsel van industriƫle nijverheid; het is van architectuurhistorisch belang vanwege de gaafheid van het bouwtype en deconstructiewijze en het is van ensemblewaarde vanwege de ligging aan de Overstraat binnen het Beschermd Gezicht van Amerongen.

Tags: gebouwen, woonhuizen,houtloods,opslag,handel,kant.,opsl, transp.

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar Houtopslagloods
location_on Monumenten Kaart rond Amerongen

Recensies (0)

Geen recensies gevonden. Voeg als eerste toe!