Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Grafmonument van de familie Van Reede Ginckel in Amerongen

Op Begraafplaats (Bij)
3958 ZT, Amerongen (Gemeente Utrechtse Heuvelrug)
Utrecht
Bouwjaar: 19e eeuw
Architect: Christiaan Kramm
Publicatie: 19980923
Rijksmonument ID: 509296
Bekijk wikipedia

Omschrijving van Grafmonument van de familie Van Reede Ginckel

Omschrijving

Het neoclassicistische GRAFMONUMENT van de familie Van Reede Ginckel is gelegen aan westzijde van het noord-zuid lopende hoofdpad. Baron van Reede Ginckel was oppermaarschalk onder Koning Willem III en door deze tot graaf van Athlone verheven.

Het monument werd ontworpen door architect C. Kramm en is rechtsonder gesigneerd. Op de achterzijde staat gegraveerd:hernieuwd 1887. Het hardstenen monument bestaat uit een voetplaat waarop een cippus op een basement is geplaatst. Het fronton is voorzienvan akroteria in de vorm van palmetten. In het gebogen timpaan is een bronzen vlinder gezet omgeven door sterren. Op de voorzijde is het familiewapen aangebracht in brons. Het schild wordt gedragen door twee klimmende griffioenen en heeft een banderol met de tekst: `Malomori quam foedari' (liever te sterven dan te worden bedoezeld).

Het graf wordt omgeven door vier hardstenen pijlers met bronzen kransen van eikebladeren en eikels. Tussen de pijlers is, met uitzondering van de voorzijde, een gietijzeren hekwerk geplaatst met een geometrisch motief waarin een rozet.

Waardering

Het grafmonument is van cultuurhistorische waarde vanwege defuneraire geschiedenis en vanwege de band van de familie Van Reede met het vorstenhuis. Het is voorts van architectuurhistorische waarde vanwege de bouwstijl. Tenslotte is het van ensemble-waarde als onderdeel van de begraafplaats.

Tags: losse objecten, ed.,grafmonument,begraafplaats en -onderdl,...

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar Grafmonument van de familie Van Reede G…
location_on Monumenten Kaart rond Amerongen

Recensies (0)

Geen recensies gevonden. Voeg als eerste toe!

In de buurt