Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Boerderij onder wolfsdak in Sint Hubert

Voortsestraat 9
5454 GR, Sint Hubert (Gemeente Mill En Sint Hubert)
Noord Brabant
Bouwjaar: ca. 1900
Publicatie: 20020624
Rijksmonument ID: 509284
Type: Boerderij

Omschrijving van Boerderij onder wolfsdak

Inleiding:

BOERDERIJ uit ca. 1900. De boerderij ligt op de kop vaneen diep rechthoekig perceel. De boerderij zelf heeft een rechthoekige plattegrond waarvande voorgevel op het zuidoosten, loodrecht op de straat staatmet de nokrichting parallel aan de straat. Op het erf staat een schuur onder zadeldak met wolfseinden,deze behoort echter niet tot de bescherming.

omschrijving:

Boerderij onder wolfsdak, gedeeltelijk gedekt met riet en oud-Hollandse pannen. De voorgevel is drie travee%n breed met devoordeur in het midden. De getoogde muuropeningen zijnvoorzien van zesruits schuifvensters met luiken. Boven deopgeklampte voordeur van kraaldelen met spiegelklampen in hetbovenlicht een gietijzeren levensboom. Onder het rietenwolfseind in de gevel een klein zoldervenster met kruisroede. In de lage straatgevel een bolkozijn met roedenvensters enluiken en een gietijzeren stalraam met spinnenkop. Aan deachterzijde van de boerderij is de staldeur vervangen door eenpui.

Het opgaande werk bestaat uit handgevormde baksteen gemetseldin kruisverband, voorzien van een cementen plint.

waardering:

De boerderij is van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische waarde als herinnering aan de sociaal-economische ontwikkeling van de kleinschalige landbouw voorafgaande aan de grootschalige Peelontginningen, tevens is het een goed voorbeeld van het type van de kortgevelboerderij. Het is als zodanig zeer zeldzaam.

Tags: agrarische gebouwen,boerderij,boerderij,boerderij, molen, bedrijf

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar Boerderij onder wolfsdak
location_on Monumenten Kaart rond Sint Hubert

Recensies (0)

Geen recensies gevonden. Voeg als eerste toe!

In de buurt