Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Nederlands-Israëlitische Begraafplaats: woning in Diemen

Ouddiemerlaan 146
1111 HN, Diemen (Gemeente Diemen)
Noord Holland
Bouwjaar: 1914
Architect: E.M. Rood
Publicatie: 19981103
Rijksmonument ID: 509014
Type: Woonhuis

Omschrijving van Nederlands-Israëlitische Begraafplaats: woning

WONING, onderdeel van het complex van de Nederlands-Israëlitische Begraafplaats te Diemen. De woning werd gebouwd door architect E.M. Rood in 1914 in opdracht van de Nederlands-Israëlitische gemeente van Amsterdam. De woning ligt op de noordwestelijke terreinpunt, ten oosten van de ingang en westelijk naast de bergplaats.

Omstreeks 1991 werd de woning gerenoveerd.

N.B. Alle houten T-vensters op de begane grond en de kleine vensters op de verdieping werden vervangen door vensters in kunststof. Het interieur werd voor een deel gewijzigd. De kleine aanbouw op het noordoosten betreft een latere toevoeging. Deze zaken zijn van bescherming uitgesloten.

Omschrijving

De blokvormige, vlakgedekte woning is gebouwd op rechthoekige plattegrond met lage rechthoekige aanbouw en bestaat uit twee bouwlagen. Het bakstenen gebouw is geheel gepleisterd en witgeschilderd en heeft een gepleisterde voetplaat, een gemetselde en geschilderde plint (kruisverband met opgelegde voeg). De flauwgetoogde gevelopeningen zijn alle voorzien van een strek met metselwerk in zicht en van een hardstenen onderdorpel.

De symmetrische voorgevel (Z) bevat een deur met stoeptreden in het midden die geflankeerd wordt door twee vensters aan beide zijden. De verdieping bevat telkens twee smalle ramen per vensteras.

De linkerzijgevel (W) bevat tussen de twee benedenvensters een hardstenen gedenkplaat met de tekst: 'DE BEGRAAFPLAATS IS AANGELEGD/ ONDER BEHEER VAN HET KERKBESTUUR,/ BESTAANDE UIT DE HEEREN/ L.A. WAGENAAR JR - VOORZITTER/ E.E. BENJAMIN/ DR S.J. PHILIPS/ S.M. SOUGET/ S. LOOPUIT, LEDEN/ DR D.M. SLUYS, SECRETARIS// DE WERKZAAMHEDEN ZIJN AANGEVANGEN/ DEN 23 NISAN-30 APRIL 5673./ DE BEGRAAFPLAATS IS IN GEBRUIK GENOMEN/ DEN 9 YAR-5 MEI 5674.' De verdieping bevat twee kleine vensters.

De rechterzijgevel (O) bevat twee benedenvensters.

Tegen de achtergevel (N) staat de lagere massa van een enkele bouwlaag die oorspronkelijk de keuken en toiletten herbergde, voorzien van deur en kleine vensters. De verdieping bevat driemaal twee smalle vensters.

Rondom heeft de woning een geprofileerde daklijst.

Waardering

De woning is van algemeen belang uit cultuur- en architectuurhistorisch oogpunt als voorbeeld van een 20ste-eeuwse beheerderswoning op een joodse begraafplaats.

De woning is van algemeen belang als historisch-functioneel hoofdonderdeel van het complex van de Nederlands-Israëlitische Begraafplaats te Diemen.

Tags: gebouwen, woonhuizen,dienstwoning,dienstwoning,...

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar Nederlands-Israëlitische Begraafplaats:…
location_on Monumenten Kaart rond Diemen

Recensies (0)

Geen recensies gevonden. Voeg als eerste toe!