Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Garage annex dienstwoningen in Maarn

star star star star (1)
De Hoogt 2
3951 KB, Maarn (Gemeente Utrechtse Heuvelrug)
Utrecht
Bouwjaar: 1917
Architect: J.W. Hanrath
Publicatie: 19981103
Rijksmonument ID: 509007
Type: Woonhuis

Omschrijving van Garage annex dienstwoningen

Inleiding

Garage annex dienstwoningen, gebouwd ten behoeve van de buitenplaats De Hoogt. Het pand werd in 1917 opgetrokken in opdracht van de familie De Beaufort naar ontwerp van architect J.W. Hanrath.

Omschrijving

De aan de oprijlaan van het hoofdgebouw van de Hoogt gelegen GARAGE MET DIENSTWONINGEN is op een nagenoeg trapeziumvormige plattegrond opgetrokken en telt één bouwlaag onder een met rode verbeterde Hollandse pannnen gedekt zadeldak met steekkappen van gelijke nokhoogte.

De voorgevel (zuid) is symmetrisch van opzet en heeft een geleding in drieën, bestaande uit een terugliggend middendeel met een topgevel en twee risalerende bouwdelen met topgevels ter weerszijden van dit middendeel. Het middendeel doet dienst als garage. Hierin zijn een tweetal garagedeuren aangebracht met panelen en een drietal bovenlichten voorzien van een ruitvormige roedenverdeling. In de topgevel is een driestrooksvenster aangebracht. Onder dit venster is een vlaggemast bevestigd. De linker risaliet heeft een toegangsdeur met venster en ruitvormige roeden alsmede een vierstrooksvenster. De rechter risaliet heeft eenzelfde indeling. De topgevels zijn voorzien van driestrooksvensters. In de zijgevels zijn onder andere openslaande deuren gezet.

De achtergevel bevat vensters en keukendeuren. In de kap zijn dakkapellen aangebracht. De goten rusten op klossen De indeling van het interieur is oorspronkelijk. De garage bevindt zich in het midden, de woningen zijn links en rechts daarvan gesitueerd. De linker woning heeft in de woonkamer de originele kasten en betimmeringen. Deze woning is groter dan de rechter aangezien de vertrekken boven de garage bij deze woning behoren.

Waardering

Het pand is van cultuurhistorische waarde als onderdeel van de buitenplaats De Hoogt; voorts is het van architectuurhistorische waarde als vroeg voorbeeld van een autogarage, vanwege de bijzondere vorm van de plattegrond en de vanwege de plaats in het oeuvre van architect J.W. Hanrath; tenslotte is het van ensemblewaarde in relatie tot de omgeving, de buitenplaats De Hoogt.

Tags: gebouwen, woonhuizen,dienstwoning,dienstwoning,...

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar Garage annex dienstwoningen
location_on Monumenten Kaart rond Maarn

Recensies (1)
    Garage annex dienstwoningen Garage annex dienstwoningen
    De Hoogt 2, Maarn, Utrecht, NL
  • star star star star
    3
    Er klopt niks van de geschiedenis vanaf de bouw van ONDER DE BEUKEN zoals dit onderdeel van de Hoogt is. Mijn ouders zijn er in 193 gaan wonen en mijn moeder is gestorven in 2001. Ikben er geboren en getogen en mijn familie naam gaat via moederszijde terug naar de heer Lochmann van BENNEKOM, Burgemeester rond 1825 in Doorn , Maarn, Woudenberg, Wijk bij Duurste en tussen gelegen plaatsen.
In de buurt