Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Pastorie in Denekamp

Nicolaasplein 2
7591 MA, Denekamp (Gemeente Dinkelland)
Overijssel
Bouwjaar: 1912
Publicatie: 19990427
Rijksmonument ID: 508942
Type: Kerk

Omschrijving van Pastorie

Omschrijving

De PASTORIE is over twee bouwlagen opgetrokken in bruine baksteen op een rechthoekige plattegrond, onder een in maasdekking gedekt samengesteld schilddak. Aan de achterzijde (O) bevindt zich een uitbouw. Alle gevels zijn geleed door kruiskozijnen van zandsteen, behangen met crème-kleurige persienne's met een zwarte rand. De hoeken van het gebouw en de risalieten zijn voorzien van natuurstenen blokken en de verdieping wordt van de begane grond gescheiden door een natuurstenen speklaag. De hoofdingang bevindt zich aan de noordkant van de pastorie in het verbindingslid met de kerk. In de westelijke voorgevel worden de middelste twee van de vier travee%n bekroond door een tuitgevel. De tuitgevel wordt geflankeerd door twee kleine dakkapelletjes met pyronnen. De rechter van de twee traveeën in de zuidelijke zijgevel risaleert, is op de verdieping voorzien van een tuitgevel en op de begane grond van een getoogde deur tussen twee getoogde tweeruits vensters. Rechts hiervan bevindt zich de ,,nlagige uitbouw, waarvan de vensterindeling gewijzigd is. Ook boven deze uitbouw bevindt zich een tuitgevel. Aan de achterkant (O) is in de uitbouw een dubbele deur onder een tuitgevel met venster geplaatst. De vensterindeling van de achtergevel is verder gelijk aan de voorgevel, met smallere travee%n en een laadluik op de plaats van de tuitgevel.

Waardering

De pastorie is van algemeen cultuur-, architectuurhistorisch en stedebouwkundig belang:

- als exponent van de bouwexplosie van katholieke kerken en pastorie%n na het herstel van de Bisschoppelijke hi%rarchie in 1853, die vooral in Twente decennia lang merkbaar was.

- vanwege de ruimtelijke en functionele relatie met de kerk

- vanwege de beeldbepalende ligging van de pastorie in de oude kern in relatie tot het voormalige stadhuis en het Kerkplein met 18e en 19e eeuwse bebouwing.

Tags: kerkelijke gebouwen,pastorie(f),kerkelijke dienstwoning,...

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar Pastorie
location_on Monumenten Kaart rond Denekamp

Recensies (0)

Geen recensies gevonden. Voeg als eerste toe!