Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Schaapskooi in Doorn

Voorbij Buurtweg 12
3940 AA, Doorn (Gemeente Utrechtse Heuvelrug)
Utrecht
Bouwjaar: 1905
Publicatie: 19980923
Rijksmonument ID: 508754
Type: Boerderij

Omschrijving van Schaapskooi

Inleiding

In 1905 is in een bocht van de Buurtweg, even voorbij boerderij `Het Wildeland', een schaapskooi gebouwd. Voorheen stond op dezelfde plek ook een schaapskooi, vermoedelijk uit het begin van de negentiende eeuw. De schaapskooi is de enige kooi die overbleef van in totaal drie kooien langs de Buurtweg. De schaapskooi is in 1991 gerestaureerd.

Omschrijving

Een aan de Buurtweg staande SCHAAPSKOOI op vrijwel rechthoekige plattegrond onder een aan beide zijden afgewolfd zadeldak, deels gedekt met Hollandse pannen en deels met riet (nok en kopse kanten). De gevels zijn in baksteen opgetrokken. De linkerzijgevel is bepleisterd.

In de afgeschuinde kopse kanten, die voorzien zijn van vlechtingen, zijn dubbele lattendeuren gezet die worden geflankeerd door stalvensters. Boven de dubbele deur bestaat de gevel uit horizontale gepotdekselde delen. In de rechter zijgevel bevinden zich twee getoogde vensters en op de middenas een lage lattendeur.

Waardering

De schaapskooi aan de Buurtweg is van cultuurhistorische waarde in relatie met de ontwikkelingsgeschiedenis van het gebied, alsmede van architectuurhistorische waarde als zeldzaam voorbeeld van een bouwtype. Tevens van ensemblewaarde als onderdeel van het gebied Tuil.

Tags: agrarische gebouwen,schaapskooi,boerderij,boerderij, molen, bedrijf

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar Schaapskooi
location_on Monumenten Kaart rond Doorn

Recensies (0)

Geen recensies gevonden. Voeg als eerste toe!