Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Herenhuis in eclectische stijl in Steenwijk

Kornputsingel 36
8331 JV, Steenwijk (Gemeente Steenwijkerland)
Overijssel
Bouwjaar: 1880
Publicatie: 19980211
Rijksmonument ID: 508634
Type: Woonhuis

Omschrijving van Herenhuis in eclectische stijl

Inleiding

Dit herenhuis maakt deel uit van een rij laat-19e-eeuwse herenhuizen in eclectische trant, die samen een deel vormen van de gesloten gevelwand die in de jaren zeventig van de 19de eeuw is aangelegd op de geslechte stadswallen. De achterzijden van de woningen grenzen aan de stadsgracht en het grondgebied van de villa Rams Woerthe. De panden omvatten twee bouwlagen op een souterrain, gescheiden door cordonlijsten en worden gedekt door een schilddak. De gevels hebben getoogde gevelopeningen en worden beƫindigd door een kroonlijst.

Omschrijving

Vier-assig pand met sobere lijstgevel met gepleisterde plint, hoeklisenen en houten kroonlijst en gedekt door een met pannen belegd schilddak. Vensters met sluitsteen in de segmentbogen en een nieuwe deur met bovenlicht. De ruimte-indeling en de kap met dakkapel van het tot kantoor verbouwde pand zijn na een brand in 1951 geheel gewijzigd.

Waardering

Het pand maakt deel uit van een gave laat-19e-eeuwse gevelwand met panden in eclectische stijl. Deze vormen als bebouwing van de voormalige stadswallen en in samenhang met tuin en bebouwing van de villa Rams Woerthe een zeer waardevol stedebouwkundig geheel en hebben derhalve grote stedebouwkundige en ensemblewaarde; de gaafheid en stilistische verscheidenheid maakt ze architectuurhistorisch van belang.

Tags: gebouwen, woonhuizen,woonhuis,woonhuis,woningen en woningbcomplx

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar Herenhuis in eclectische stijl
location_on Monumenten Kaart rond Steenwijk

Recensies (0)

Geen recensies gevonden. Voeg als eerste toe!